Gazeta Gorjului – instrument propagandistic al regimului comunist (1985-1989)

Foto: Business Magazin

Studiu de caz:

       Studiul de caz de caz pe marginea problemei ” Gazeta Gorjului- instrument propagandistic al regimului comunist (1985-1989) ” are la bază articolele apărute presa scrisă din această perioadă. Petru a evideția unul dintre mijloacele prin care era îndoctrinată populația de către Partid, precu și pentru evidențierea cultului personalității liderului comunist Nicolae Ceaușescu, au fost analizate articolele din cotidianul „Gazeta Gorjului” din perioada 1985-1989.

 Gazeta Gorjului-1985

                                         Joi, 3 ianuarie

       Pe prima pagină, sub titlul „ Mesajul de anul nou adresat întregului nostru popor, la posturile de radio și televiziune, de tovarășul Nicolae Ceaușescu” , regăsim un discurs susținut de Ceaușescu, discurs în care acesta vorbește despre realizările „remarcabile în dezvoltarea patriei noastre socialiste” care au avut loc în anul recent încheiat și sunt relatate progresele din industrie, agricultură și învățământ. În articolul de pe aceeași pagină, intitulat „Revelion 85” G. Manoniu ne introduce în acea atmosferă, relatându-ne cum „sute si sute de gorjeni” au primit cu nespusă mândrie patriotică mesajul de anul nou rostit de Nicolae Ceaușescu, și cum aceștia s-au bucurat de marile succese obținute de poporul roman. Putem observa așadar, că în prim-plan este situat  Tovarășul, în jurul său gravitând vorbe ori gesture aparținând bineînțeles tot acestuia. Se amintește și cât de plin de succese a fost anul 1984, precum și faptul că se sărbătoresc 40 de ani de la victoria revoluției de eliberare socială și națională antifascistă și antiimperialistă. Pe cea de-a patra pagină, regăsim o serie de mesaje cu prilejul Anului Nou, din partea șefilor de stat și de guvern din Moscova, Belgrad, Tokio, Atena, Berlin, Roma, Hanoi, Bonn, Montevideo, Caracas și Națiunile Unite.

                                  Vineri, 4 ianuarie

Ne sunt relatate, pe prima pagină dar continuând și pe următoarea, „Hotărîrile Congresului al XIII-lea al P.C.R., indicațiile tovarășului Nicolae Ceaușescu- exemplar îndeplinite”. Ceaușescu spune:„ bazîndu-ne pe experiența de pînă acum și ținînd seama de stadiul de dezvoltare a societății socialite românești, este necesar să acționăm cu toate hotărîrea pentru ridicarea întregii activități de planificare și conducere a vieții economice și sociale la un nivel nou”. Se dorea deci, perfecționarea planificării și conducerii economiei, cu toate ca aceasta era în derivă . Articolele  de acest gen erau menite să prezinte cetățenilor României socialiste o realitate paralelă, am putea spune chiar utopică dacă luăm în considerare adevarata situație în care se afla țara noastră în acel moment. Regăsim aici și programul televiziunii pentru săptămâna 6-12 ianuarie 1985.

Sâmbătă, 5 ianuarie

     Avem în prim plan aceleași hotărâri ale Congresului, unde se vorbește despre orizontul deschis valorificării resurselor proprii ale fiecărui colectiv. De această data, Ceaușescu susține, în același discurs faptul că „ va trebui să acționăm cu toată fermitatea pentru așezarea întregii activități economico-sociale pe principiul autoconducerii și autosugestiunii făcînd totul ca fiecare unitate să obțină creșterea continuă a eficienței economice și rentabilității. Societatea socialistă nu se poate dezvolta decât pe baza unei înalte eficiențe și rentabilități în toate domeniile”.  Acest citat reprezintă un mic exemplu din „adevărul tovarășului Ceaușescu”, adevăr care însă se găsește în totală contradicție cu starea de fapt a politicii, ecolomiei și chiar a culturii românești la acea dată.

                                      Duminică, 6 ianuarie

Pe lângă prezentarea acelorași hotărâri ale Congresului, prima pagină este de această dată dedicată „mult stimatei tovarășe Elena Ceaușescu, cu prilejul aniversării zilei de naștere”. Comitetul Județean Gorj al P.C.R., Consiliul Popular Județean, adresează pe acestă cale, „cu profundă emoție, cu inimile pline de bucurie (…) cu prilajul aniversării zilei dumneavoastră de naștere, cele mai sincere felicitări”.

Regăsim tot în acest context, pe cea de-a doua pagină a cotidianului, două poezii adresate bineînteles Tovarășei Elena Ceaușescu.

Cu a inimii căldură

Un Fiu și-o Fiică, cei dintîi ai tăi,

Iubită țară-n curcubeu de pace,

Îți seamănă lumina în dulci văi

De suflet, miresmînd a busuioace.

Ei doi, făclii de aur și aprinse-n dor.

Ei doi, înțelepciunea grîului de vară,

Esență sînt de cîntec și de zbor

La temelii de vatră princiară.

Simbolul alb distins îi încunună,

Însemn de puritate și candoare

O dublă stea ne sînt și împreună

Ard gîndului de-nfăptuire mare.

Sub tricolorul patriei, semețul,

I-avem temeinică învățătură

Ei luptei spre victorii îi știu prețul

Noi îi urmăm cu a inimii căldură.”

 

Poezia, aparținând lui Ion Socol reprezintă un omagiu adus „primei fiice a patriei”, „ mamei eroine” reieșind de aici faptul că aceasta era la fel de prea-mărită ca și „tovarășul său de viață și de moarte”.

Aniversarea tovarășei ține primele pagini ale cotidianului și în zilele următoare, Gazeta Gorjului fiind un nesecat izvor de ridicare în slăvi a cuplului conducător.

 

Miercuri, 23 ianuarie

Prima pagină debutează prin prezentarea unei poezii aparținând lui Ion Popescu, adresată  „ Iubitului nostrum conducător:

      Să deslușim patrie, marea

      revărsare de dragoste, chipul bărbătesc

      din care, mereu, vom primi cununarea

      cu adevărul. Grupuri de sensuri rodesc

      în lanuri, în uzine, Întîiului Președinte,

     iubitului nostrum conducător,

     imn sacru de iubire eternă, fierbinte !

     Fiului Țării, poemul tuturor

     victoriilor noastre ! Epocii distincte

     numită „Ceaușescu”, poemul deplin

     al patriei, privind mereu înainte

     un orizont comunist, un cer al păcii, senin.”

     Din aceste versuri putem observa cu ușurință cintea, admirația și prețuirea de care se bucură „iubitul nostru conducător”, care este prezentat aici ca un militant pentru pace.  Prim-planul aceeleași pagini este rezervat articolului „ În concepția tovarășului Nicolae  Ceaușescu. Sistemul democrației socialiste, muncitorești, revoluționare”. Din acest articol semnat de Sevastian Popescu aflăm care sunt pașii ce trebuie făcuți în vederea lansării unei politici, pentru  înfăptuirea acesteia trebuind să participe întregul popor; fiecare colectiv de oameni ai munciipurtând „răspunderea comună deplină asupra gospodăririi și dezvoltării unității în care lucrează” și implicit a țării.

 

Joi, 7 februarie

              Titlurile celor mai importante articole au fost: „ Democrația socialist, muncitorească, revoluționară în acțiune” , „Din cronica hărniciei” , „Se înfăptuiesc tocmai indicațiile tovarășului Nicolae Ceaușescu” și „ Recensămîntul animalelor domestice”.  Pe cea de-a patra pagină observăt articolul „Telegrame externe”, unde ne sunt relatate „prezențe românești peste hotare” , Congresul al 25-lea al P.C. Francez precum și scurte știri din alte orașe europene precum Bruxelles, Geneva, Atena. Tot de peste hotare, „Din presa străină: O relație directă: dezarmare- dezvoltare (Agenția Iugoslavă Taniug)”, se vorbește despre milioanele de oamnei care suferă de foame și despre cei care sunt subnutriți, numărul acestora fiind mult mai mare decât al celor care au un trai cât de cât decent. La rubrica anunțuri regăsim anunțuri date de: Întreprinderea Mecanică Sadu, I.J.G.C.L. Gorj, U.J.COOP. Gorj și Cooperativa „Drum NOU” Tîrgu-jiu care „încadrează urgent” anumite categorii de personal. Din „Albumul Electoral. Agricultura în anii noii revoluții agrare”, publicat Joi, 14 martie, aflăm „legislatura de referință” dată în acest sens precum și „Perspective în dezvoltarea agriculturii”. Din primul articol aflăm cu câte hectare s-a întregit suprafața arabilă a județului, câte hectare au fost plantate cu pomi. Mai aflăm și faptul că au fost contruite 8 mari obiective zootehnice, că au fost puse în funcțiune capacități noi și că valoarea fondurilor fixe a sporit cu 1,5 miliarde lei.   Ne este relatat și faptul că a fost intensificată producția agricolă și că horticultura și zootehnia vor primi sarcini niu, având drept scop dezvoltarea acestor ramuri.  Pagini întregi ale ziarelor atât din 1985 cât și din ceilalți ani ai regimului, prezintă vizitele tovarășului în unități economice și sociale din toate județele țării. În cotidianul de sâmbătă, 30 martie, avem articolul „Exprimînd voința întregii națiuni, Marea Adunare Națională a reales pe tovarășul Nicolae Ceaușescu în suprema funcție de Președinte al Republicii Socialiste România”. Aflăm de aici că reînvestirea tovarășului ca președinte al Republicii a întărit „în mod strălucit actul fundamental al realegerii sale de către Congresul al XII-lea în suprema funcție de secretar general al P.C.R.

   Ca o încununare a acestei realegeri avem versurile:

„Să ne trăiască-n vreme

                                                                                                              cît țara și Carpații!

Aceasta este vrerea

fierbinte a tuturor.

Trăiască Ceaușescu;

spre cinstea acestei nații!

Întru mulți ani

ne fie viteaz conducător!”

Avem prezentat și „Jurămîntul Președintelui Republicii” precum și omagiul aduc acestuia cu ocazia reînvestirii.

    Din Gazeta de duminică, 31 martie, aflăm că gorjenii au primit cu nemărginită bucurie vestea realegerii „mult iubitului și stimatului tovarăș, Nicolae Ceaușescu”.  Acestuia îi este adus un omagiu liric, poezii compuse de oameni ai muncii- petroliști, mineri, excavatoriști – dar și de gazetari.

                                            Joi, 9 mai

      Articolul principal: „9 mai- o zi pentru eternitate”,  în jurul căruia gravitează toate celelate articole. Era sărbatorită așadar ziua obținerii „libertății și independenței” printr-o serie de articole pe această temă, precum și prin anumite compoziții lirice. Alflăm de aici și d schimbul de mesaje care are loc cu acest prilej între tovarășii Nicolae Ceaușescu și Gustav Husak.  Ne este prezentat și programul televiziunii pentru săptămâna 12-18 mai, un   program foarte sumar.

 Va urma:

Autor: Monica Ciobanu, 17 ianuarie 2014


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns