3 moduri în care spui că ești în criză de sarcină, fără să spui că ești în criză de sarcină

Sună-ne de oriunde, oricând la *8282.


„Sunt însărcinată!” sunt două cuvinte care provoacă emoții puternice în viețile femeilor și cuplurilor din întreaga lume. Uneori femeile trăiesc stări de fericire, alteori de îngrijorare, iar în unele situații acestea devin de-a dreptul speriate de vestea primită. Înainte de a vedea care sunt cele trei feluri în care poți spune că ești în criză de sarcină fără să spui că ești în criză de sarcină, hai să clarificăm două aspecte importante:

  • orice femeie poate trece printr-o criză de sarcină, indiferent de vârstă, de statutul social, economic sau de nivelul de educație și de cultură. Un studiu despre anxietatea în timpul sarcinii și factorii asociați acesteia arată că între 14 și 54% dintre femeile însărcinate se confruntă cu diferite probleme care le pot afecta la nivel emoțional și relațional: fie nu au sprijinul partenerului, al familiei, fie au stări emoționale negative care în timpul sarcinii se acutizează, fie află că ar putea naște un copil cu diferite afecțiuni, fie au anumite comportamente de risc cum sunt dependențele1.
  • etichetarea sarcinii ca fiind așteptată/neașteptată, dorită/nedorită nu este definitorie pentru situația femeii însărcinate și a copilului. Așa cum arată și studiul „It’s not planned, but is it okay? The acceptability of unplanned pregnancy among young people”, reacțiile nu depind neapărat de etichetele exterioare, ci sunt strâns legate de stabilitatea relației, de sprijinul social perceput și de deschiderea față de idea de a avea copii2.

În practică, adică în viața reală, se întâmplă des ca un copil să fie extrem de așteptat, iar dintr-o dată tatăl copilului să abandoneze relația sau să preseze femeia să renunțe la sarcină pentru că „s-a gândit el mai bine” și i-ar fi mai ușor fără responsabilități. În alte situații însă, sarcina vine într-un moment foarte neașteptat, dar sprijinul tatălui copilului, sprijinul familiei și accesul la consiliere și la servicii sociale de sprijin fac ca vestea și venirea pe lume a copilului să fie integrate foarte ușor. Indiferent de situație, sarcina vine întotdeauna cu provocări, dar sprijinul familiei, al partenerului, al comunității poate aduce beneficii enorme pentru femeia însărcinată și mai ales pentru copil!

Fie că lucrurile par simple, fie că par dificile, de multe ori cea mai mare provocare este să exprimi ceea ce simți și să ceri ajutor, de aceea hai să identificăm împreună trei moduri de a spune că ești într-o criză de sarcină fără să spui direct aceste cuvinte, pentru că, de cele mai multe ori, nici măcar nu știi că treci printr-o criză de sarcină. Iar cel mai important lucru pentru tine este să ceri ajutor.

Să vedem care sunt câteva dintre formulările care ne dau indicii despre criza de sarcină:
1. „Sunt însărcinată și speriată”
Dacă ai aflat că ești însărcinată și această veste te sperie, îți provoacă îngrijorări, te gândești la cum va fi, cum te vei descurca, e clar că ești într-un început de criză și e important să cauți cât mai repede oameni care să te susțină. Dacă cei apropiați nu se numără printre sprijinitorii tăi, nu te descuraja. Există sprijin calificat, specializat și gratuit la un telefon sau la un click distanță. (*8282 sau sarcina@centreleroua.ro)

2. „Sunt într-o relație toxică sau violentă”
Dacă ai rămas însărcinată în timp ce ești într-o astfel de relație, este esențial să ceri sprijinul cât mai curând, pentru că presiunile pot lua proporții foarte repede și în direcții nebănuite. Mai multe studii arată că partenerii violenți sau toxici cer mult mai frecvent femeilor să facă avort, față de bărbații non-violenți3. Iar problemele nu se opresc aici: un alt studiu arată că bărbații violenți determină avorturi repetate. Practic, sunt femei care din cauza presiunilor agresive din partea partenerului violent ajung să facă avort fără voia lor, își pierd puterea de a ieși din relația care le face rău, iar ciclul violenței și avorturile se repetă în mod constant, până cînd relația degenerează și mai mult4.

3. „Sunt însărcinată și nu știu ce se va întâmpla cu studiile mele, cu cariera mea…”
Vestea că ai rămas însărcinată înainte de a-ți finaliza studiile poate provoca o criză puternică, însă este important să mai asculți și alte voci, nu doar pe cele care îți repetă obsesiv că îți vei distruge cariera și viitorul. O serie de cercetări demonstrează că sprijinul din partea părinților și a profesorilor contează enorm în continuarea studiilor, le ajută pe tinerele mame să nu se simtă izolate și influențează semnificativ bunăstarea lor în perioada sarcinii și după naștere5. Multe alte studii arată că mamele care își continua studiile devin mai împuternicite în mediul de studiu sau de muncă, devin mai responsabile și mai de încredere.

Dincolo de cum spui că ești în criză de sarcină, contează enorm modul în care treci prin ea, modul în care o gestionezi. Literatura de specialitate abundă de studii care arată cât de important e să ceri ajutor în perioada sarcinii. E important să știi că nu ești singură și să cauți ajutor. Practica arată că femeile care au o experiență pozitivă în gestionarea unei crize de sarcină și ajung să-și nască copilul, vor trece mai ușor prin alte crize apărute în diferite momente din viață.

Ținând cont de aceste lucruri, nu e nici o surpriză dacă tu sau o altă femeie din prietenele și cunoștințele tale ajunge să treacă acum sau mai târziu printr-o criză de sarcină. Important e să știi că există soluții, că există sprijin, iar la Centrele ROUA oferim gratuit (subl. n.) consiliere, kituri pentru naștere, grupuri de sprijin și educație, astfel încât fiecare femeie să-și poată dezvolta potențialul alături de copilul ei.

Sună-ne la *8282 sau scrie-ne la sarcina@centreleroua.ro.
Vom fi alături de tine.

Surse bibliografice:
1. MADHAVANPRABHAKARAN, Girija Kalayil, D’SOUZA, Melba Sheila, NAIRY, Karkada Subrahmanya, „Prevalence of pregnancy anxiety and associated factors”, în rev. International Journal of Africa Nursing Sciences, Editura Elsevier, Amsterdam, 2015, Numărul 3, paginile 1-7. Disponibil la: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214139115000141.

2. GOMEZ, Anu Manchikanti, et al., „It’s not planned, but is it okay? The acceptability of unplanned pregnancy among young people”, în rev. Women’s Health Issues, Editura Jacobs Institute of Women’s Health, Washington, 2018, Volumul 28, Numărul 5, pp. 408-414. Disponibil online la: https://www.sciencedirect.com/science/article/am/pii/S1049386718300355
3. SAFTLAS, Audrey F., et al. „Prevalence of intimate partner violence among an abortion clinic population”. American journal of public health, 2010, 100.8: 1412-1415.
SILVERMAN, Jay G., et al. „Male perpetration of intimate partner violence and involvement in abortions and abortion-related conflict”. American journal of public health, 2010, 100.8: 1415-1417.
4. HALL, Megan, et al., „Associations between intimate partner violence and termination of pregnancy: a systematic review and meta-analysis” în rev. PLoS medicine, 2014, vol. 11, nr.1. Disponibil la: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001581
5. BAŁANDA-BAŁDYGA, Agnieszka, PILEWSKA-KOZAK, Anna B., DOBROWOLSKA, „The correlation between social support and attitudes of teenage girls towards their pregnancy and childbirth”, în rev. Medical Studies/Studia Medyczne, Editura Termedia, Poznan, vol. 38, nr.1, pp. 44-53.

Sursa: centreleroua.ro.


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns