Burnout-ul în serviciile sociale. Cauze și remedii. O abordare întinsă pe aproape 15 ani

FB: Alexandra Nadane

Sună-ne de oriunde, oricând la *8282

de Alexandra Nadane, Directorul Centrelor ROUA

O firmă internațională de recrutare a colectat mai multe statistici despre burnout-ul în serviciile sociale. Primele două statistici arată cam așa: peste 75% din cei care lucrează în serviciile sociale trec prin burnout pe parcursul carierei lor. 45% dintre asistenții sociali experimentează săptămânal stări de epuizare emoțională1.

Acestea sunt doar două din cele peste douăzeci de statistici care arată provocările cu care se confruntă asistenții sociali, terapeuții și toți cei care lucrează în servicii sociale de sprijin. Sunt date globale, extrem de îngrijorătoare, despre care se vorbește puțin în România.

Ca lider de ONG, cu o experiență de aproape 15 ani în lucrul cu persoane defavorizate, am experiența și expertiza de a avea o opinie informată. Deci, este timpul să auzi direct de la mine: munca în servicii sociale e mult mai grea decât se vede pe rețele de socializare, iar lucrurile tind să fie de două ori mai complicate atunci când viețile altor oameni depind de intervenția și acțiunile tale.

Îmi amintesc o situație întâmplată în urmă cu câteva luni, în care o bunică plângea la telefon sfâșiată de durere după ce primise o fotografie de la un traficant, în care nepoata ei era plină de vânătăi. Sau situația dramatică a unei femei care îmi scria în urmă cu câteva zile că a născut prematur la 4 luni în toaleta unui spital și nimeni nu a întrebat-o dacă are nevoie de sprijin psihologic. Iar dacă ești și în rol de management, pe listele tale de to-do-uri se adaugă o mulțime de provocări legate de deciziile de intervenție, echipă, găsirea fondurilor necesare și timp în care e nevoie să găsești soluții la probleme cu impact major asupra vieții celor pe care încerci să-i sprijini.

Nu e ieșit din comun să te trezești la ora 2 noaptea și să te gândești cum o vei ajuta pe femeia aflată la câteva sute de kilometri distanță într-o relație de dependență emoțională cu tatăl copilului, care ar face orice să obțină un avort; sau cu ce plătești facturile centrului pe care îl coordonezi, astfel încât acesta să poată ajuta în fiecare an sute de femei, cât mai mult timp de acum înainte. Pentru că, da, surpriză, serviciile sociale costă bani. Salariile și taxele trebuie plătite. Ajutoarele către cei care depind de tine trebuie să vină constant. Lumea crede că suntem finanțați de asociații internaționale, că fondurile nu sunt o problemă și că tot ce avem de făcut e să mai postăm din când în când pe Social Media…Nimic mai eronat. Fiecare lună este o luptă contra-cronometru, pentru femeile cu care lucrăm, dar și pentru echipa care e formată din specialiști, experți, lideri cu experiență, oameni la început de drum, dar mai ales OAMENI cu familii, cu vieți normale, cu facturi de plătit, cu copii de dus la școală. Și cînd nu îți poți plăti factura de curent la timp, dorința de a contribui la o lume mai bună trece pe locul doi… (…) – integral pe centreleroua.ro.

1 Social Work Burnout Statistics: Latest Data & Summary https://wifitalents.com/statistic/social-work-burnout/


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns