La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei îl alege pe 5 iunie 1446 în funcția de guvernator general
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2021/06/Iancu-de-Hunedoara.jpg)
La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei il alege pe Iancu de Hunedoara in functia de guvernator general
La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei îl alege pe Iancu de Hunedoara în funcţia de guvernator general. Cunoscut de către romani mai degrabă ca Iancu de Hunedoara, Ioan de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin (n. că. 1407 – d. 11 august 1456) (latină Ioannes Corvinus, germană Johann Hunyadi, maghiară Hunyadi János, sârba Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei intre 1441-1456 şi regent al Ungariei intre 1446-1452, mare comandant militar, scrie Glasul info.
Încă din timpul Dietei Ungariei din luna februarie a anului 1445 s-a format un guvern provizoriu, alcătuit la acea vreme din cinci Căpitani generali, Ioan de Hunedoara primind în guvernare Transilvania, Banatul şi Crișana.
La 5 iunie 1446 Dieta Ungariei îl alege pe Iancu de Hunedoara în funcţia de guvernator general
Pentru că în acele timpuri în Regatul Ungariei există un adevărat vid de putere, Iancu a fost ales regent al Ungariei (Regni Gubernator) la data de 5 iunie 1446 în numele regelui Ladislau al V-lea Postumul.
Una dintre primele acţiuni întreprinse de Iancu de Hunedoara din funcţia sa ca regent a fost aceea de a-l ataca pe împăratul romano-german Frederic al III-lea pentru refuzul acestuia de a-l elibera pe Ladislau.
Armatele lui Iancu au învins ducatele Ştiria, Carintia şi Carniola, ajungând până la porţile Vienei, însă până la urmă împăratul romano-german Frederic al III-lea a fost de acord să semneze un armistiţiu ce a durat o perioadă de doi ani.
Una dintre marile realizări ale lui Iancu de Hunedoara în beneficiul romanilor a fost înscăunarea în Moldova a vărului său Bogdan al II-lea, (tatăl lui Ștefan cel Mare), transmite Glasul info.
Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo