PICIORUL PLAT la copii

via csid.ro

Fig. nr. 1 – picior normal, picior plat

Piciorul plat (platfusul) – fig. nr. 1, este cea mai frecventă formă a tulburărilor de statică a piciorului. Indiferent de cauza inițială, piciorul plat apare pe fondul unei insuficiențe musculoligamentare și se caracterizează prin prăbușirea bolții plantare.

Cauzele pot fi: congenitale, neurologice centrale, inflamatorii, boli osoase, obezitatea, încălțămintea neadecvată, imobilizări prelungite, etc.

Piciorul plat este normal la sugari si copii mici (până la 44% dintre copiii de 3-6 ani). Piciorul plat se corectează, în mod natural, în timp ce mușchii se întăresc și întăresc țesutul moale. 

Fig. nr. 2 – Stadiile piciorului plat

Stadiile (gradele) piciorului plat (fig. nr. 2)

1. PICIORUL PLAT FLASC (GRADUL 1 – funcțional, slab, reductibil)

Bolta plantară este prăbușită doar când piciorul se sprijină pe sol, fără încărcare arcul longitudinal fiind normal. Când copilul stă în picioare (ortostatism) călcâiul este deviat în exterior, tendonul ahilean fuge în afară, antepiciorul este deviat tot în exterior, iar maleola internă apare mult proeminentă. Plantigrama (amprenta plantară) arată o bandă externă de sprijin mărită, ceea ce reduce mult concavitatea internă. Sprijinul pe talpă se realizează mai mult spre partea internă.

2. PICIORUL PLAT CONTRACTAT (GRADUL 2 – spastic)

Piciorul plat de gradul 1 netratat determină treptat o contractură persistentă și dureroasă a mușchilor peronieri. Prăbușirea bolții se accentuează, plantigrama arată o ștergere completă a concavității interne. Piciorul este foarte dureros, gamba este și ea dureroasă prin crampa mușchilor care încearcă să refacă bolta. Uneori, copilul acuză dureri în genunchi, șold sau chiar zona lombară, ceea ce poate îndrepta atât diagnosticul, cât și tratamentul într-o direcție greșită.

3. PICIORUL PLAT FIXAT (GRADUL 3 – inveterat, rigid)

Deformația s-a accentuat mai mult, amprenta plantară arată o margine internă convexă (în loc de concavă) Rigiditatea piciorului este dată de artroza deformantă a articulațiilor mici ale piciorului și nu de contractura musculară. Presiunile inadecvate pot determina, de asemenea, apariția unor durioane și bursite foarte dureroase. Prăbușirea bolții anterioare este regulă. Complicațiile piciorului plat care pot să apară: hallux valgus, hallux rigid, degetele în ciocan, etc.

Tratamentul piciorului plat constă în:

Tratament ortopedic – confecționarea și purtarea susținătorilor plantari, personalizați după amprenta plantară (fig. nr. 3)

Fig. nr. 3 – susținători plantari

Tratamentul chirurgical – în caz de picior plat rigid (grad 3) sau picior plat cu valg accentuat

Kinetoterapia, completată de hidroterapie, electroterapie, masaj, termoterapie etc. Kinetoterapia urmărește tonifierea musculaturii interesate (mușchii pentru inversie, aducție, flexie plantară, flexia degetelor) și întinderea mușchilor pronatori și flexori dorsali. De asemenea, prin kinetoterapie se mobilizează articulațiile piciorului pentru a reda suplețea acestui segment.

Sfaturi pentru părinți în ceea ce privește activitățile de acasă ale copiilor:

  • Lăsați copiii să se joace desculți, într-un mediu controlat, prin nisip, iarbă, pietriș etc.
  • Aveți grijă la încălțămintea copilului, NU cu talpa plată, să respecte anatomia piciorului pentru a susține bolta plantară.
  • Purtarea susținătorilor plantari recomandați de medic!
  • Țineți sub control greutatea copilului! Obezitatea favorizează prăbușirea bolții plantare.
  • Practicarea mersului corect încă din primii ani de viață ai copilului (aplicarea călcâiului pe sol), inițial cu ajutorul părinților, apoi independent. Nu puneți copiii să învețe să meargă în premergător, deoarece copilul va învăța o schiță de mișcare greșită.

Netratat, platfusul la copil poate determina apariția deformărilor la nivelul coloanei vertebrale, articulațiile șoldurilor, ale genunchiului și gleznei, care limitează funcționalitatea aparatului locomotor mai târziu în viața de adult.

Acest material a fost prezentat în cadrul proiectului ,,SFATURI PENTRU ACTIVITATEA DE ACASĂ – CONSILIEREA PĂRINȚILOR COPIILOR CU CES, derulat pe parcursul anului școlar 2023-2024 la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tg-Jiu. Scopul proiectului a fost de a realiza o comunicare optimă în relația profesori de kinetoterapie-părinți, de a-i informa pe părinți cu privire la deficiențele și nevoile fizice ale copiilor, precum și pentru a-i implica pe părinți în activitățile extrașcolare ale copiilor. Proiectul a abordat 4 teme, cu prezentarea a 4 deficiențe comune (,,Poziția în W”, „Atitudinea scoliotică”, „Atitudinea cifotică”, „Piciorul plat”) la care au participat 30 părinți.

Profesori de kinetoterapie ai C.Ș.E.I. Tg-Jiu: Ciolacu Alina, Cambrea Alexandra, Tocaru Petre.

Alina Ciolacu, C.Ș.E.I. Tg-Jiu


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns