Mini-interviu cu Alex-Ionuț Pop (V.C.G.), autorul cărții ,,Să fim buni este tot ce ne-a mai rămas”

Alex Ionuț Pop (V.C.G.)

Radu Buțu: Vă mulțumesc că ați acceptat să facem împreună acest interviu. Pentru cine aude prima dată numele dumneavoastră, cine este Alex-Ionuț Pop?

Alex-Ionuț Pop: Mulțumesc și eu pentru invitație. 

Aș putea răspunde la această întrebare în multe moduri, dar am învățat atât de multe lecții pe parcursul anilor, încât mi-am dorit să rămân la fel, neschimbat. Alex-Ionuț Pop este cel care stă ,,ascuns” în spatele proiectului VCG.

facebook.com/vorbestecorectgramatical

Reporter: Nu predați română, studiile sunt în domeniul tehnic. Cu toate acestea, pasiunea pentru limba română este mare. De unde provine?

A.I.P.: Primesc multe mesaje în care sunt întrebat dacă sunt specializat în acest domeniu, însă vreau să precizez că nu sunt profesor, dar mereu am fost fascinat de limba și literatura română, în special de tainele gramaticii, încă din școala gimnazială, pe care am urmat-o în Tăuții de Sus, la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Slavici”, când am participat la o multitudine de activități, cercuri de excelență, concursuri și olimpiade școlare. Formarea mea s-a continuat în cadrul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, iar studiile de licență le-am făcut în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, specializarea: Ingineria produselor alimentare. Studiile de masterat le-am urmat în cadrul aceleiași Universități, iar acum profesez în domeniu. Deci, nu sunt profesor de limba română, dar iubesc limba română, iar timpul meu liber se rezumă, pe lângă alte activități, la VCG! 

Reporter: Cum a pornit V.C.G., ce evoluție a avut? Unde este astăzi și ce planuri de viitor aveți pentru acest proiect pe care-l admir? Dar mai ales, de ce o bufniță în logo?

A.I.P.: Îmi aduc aminte și acum de momentul în care a luat naștere proiectul. Totul a pornit de la un simplu „vroiam” (Cf. DOOM3, forma corectă: voiam/vream). În perioada aceea mă pregăteam pentru bacalaureatul la istorie, dar simțeam să iau o scurtă pauză de la studiu, așa că am intrat pe facebook. Nu credeam că din acel moment totul se va schimba… Inițial, am conceput pagina de facebook „Vorbește corect gramatical” (VCG). Apoi, în timp, mi-a venit ideea înființării blogului VCG, care în anul 2018 mi-a adus premiul Radar de Media pentru „Cel mai bun blog”. Noile tendințe în materie de aplicații, utilizate în rândul tinerilor, m-au făcut să creez pagina de Instagram, datorită căreia am reușit să adun o comunitate de peste 120.000 de urmăritori. În cadrul acesteia, am creat un conținut de calitate, bine structurat, care vine în ajutorul tinerilor și nu numai.

Planuri de viitor: Reluarea cursurilor VCG (pentru copiii de gimnaziu) și, cine știe, poate-poate peste câțiva ani voi reuși să deschid și prima librărie VCG. 

Bufniţa este un simbol important. Reprezintă înțelepciunea şi cunoașterea, ajutând la dispersarea ignoranţei şi dezvoltarea capacităţilor în planul carierei. Conform vechilor învăţături Feng Shui, simbolul acestei păsări poate atrage inclusiv bunăstarea şi confortul. Simbolurile care fac trimitere la bufniţă este recomandat să fie aşezate la serviciu, pe birou, sau în camerele unde copiii studiază pentru a influenţa în mod pozitiv forţa creatoare şi curajul de a ne asuma responsabilităţi deosebite.

Reporter: Succes cu librăria! Interesant ce ziceți despre bufniță, chiar dacă nu agreez învățăturile Feng Shui.

Mai este astăzi important/cool să vorbim/scriem corect? Vă rog să argumentați răspunsul.

A.I.P.: Da, este important. Cu toții trebuie să conștientizăm că scrierea și vorbirea corectă trebuie să fie ceva normal, un om care îndeplinește aceste două condiții va avea multe de câștigat! Nu trebuie să ieșim în evidență cu bunuri materiale, ci cu inteligența noastră, prin intermediul ei, fiecare dintre noi poate clădi ceva frumos!

Reporter: Ce reprezintă ,,Scrisoare gramaticală către Moș Crăciun”? Dar „Căsuța VCG”?

A.I.P.: Un proiect, de un real succes, a fost concursul de creație literară cu tema „Scrisoare gramaticală către Moș Crăciun”. Am fost încântat de fiecare dată de numărul mare de participanți din toată țara. Deci, cărțile ne unesc! Trebuie doar să observăm că generațiile de copii au nevoie de îndrumare, de sprijin și atenție. Ei trebuie să înțeleagă diferența documentării dintre mediul virtual și cel real, dintre un telefon și o carte. Mulți ar spune că nu există termen de comparație, întrucât în telefon găsești cam tot ce ai nevoie în acel moment, pe când, într-o carte, nu găsești atât de repede, fiind nevoit să citești pagini întregi, poate… Dar oare câți dintre ei nu ar vrea să simtă mirosul paginilor, să atingă coperta, să urmărească cu atenție cotorul acesteia și să intre în lumea fascinantă a informațiilor care deschid, mai apoi, niște uși ale cunoașterii? 

Un alt proiect care se bucură de un real succes este „Căsuța VCG”, care a venit tot din ideea de a ajuta. Sunt mulți care poate nu au posibilitatea de a-și achiziționa o carte, dar își doresc să citească. Eu aștept pe toată lumea să vină (Tăuții de Sus, Strada Pietrarului, Nr. 3), să împrumute sau chiar să ia cartea, GRATIS! Dacă sunt persoane care își doresc foarte mult o carte, iar în momentul respectiv nu se găsește în căsuță, dacă mă înștiințează, eu voi face tot posibilul să o aibă. Cărțile ne unesc, mereu afirm acest lucru. Copilașii sunt cei mai fericiți când ajung la ea și sunt mândri de cartea aleasă, mai ales că o pot lua acasă. Când vin de la serviciu, privirea mea este ațintită asupra ei, îmi dau seama dacă cineva a vizitat-o și mereu zâmbesc, spunându-mi: ,,Astăzi, încă o carte a făcut fericit/ă pe cineva.” Am primit și colete cu cărți de la oameni pe care le pun treptat în căsuță”. 

Reporter: Folosiți cu succes social media pentru a ajuta pe alții să cunoască limba română. Este tehnologia (și felul în care e preponderent folosită astăzi) o unealtă de folos sau cale spre pierzare?

A.I.P.: Depinde cum privim lucrurile. Spre exemplu, în anul 2021 cu informațiile și suportul din mediul online pe care le-am oferit elevilor de clasa a VIII-a. Am avut în vedere o recapitulare amănunțită a materiei pentru Evaluarea Națională și am oferit absolvenților, structuri, sugestii și exemple de rezolvare a exercițiilor. Timp de două luni și jumătate (aprilie, mai și până la susținerea examenului) am dat start maratonului ,,Învățăm împreună pentru Evaluarea Națională” pe pagina oficială de Instagram (@vorbestecorectgramatical) și, astfel, i-am atras pe elevi cu teste și lecții bine pregătite, explicate pe înțelesul tuturor. Încă de la începutul acestui maraton, am spus că, dacă voi primi un singur mesaj de mulțumire, înseamnă că mi-am atins scopul. Bineînțeles, nu a fost un singur mesaj, ci zeci de mesaje, unele primite chiar după susținerea examenului și altele după aflarea rezultatelor! Tot ce pot să afirm este că acest maraton a fost un real succes! Nu au mai contat orele muncite pentru pregătirea materialelor și a testelor, copiii (și nu numai) au fost foarte mulțumiți. Mi-aș putea dori o altă răsplată? Nu, categoric nu! „Mulțumesc”, aceasta este adevărata răsplată! Pentru elevii ce au susținut examenul de Bacalaureat, am oferit eseuri și structuri de texte argumentative.

Reporter: Să fim buni este tot ce ne-a mai rămas. Așa să fie oare? De ce? Mărturisesc că mi-a plăcut foarte tare cartea. De unde poate fi procurată, alături de cele două volume V.C.G.?

A.I.P.: Sunt momente când mă opresc din tot ceea ce fac și scriu… Așa am reușit să-mi creez micul meu univers. Bunătatea poate fi transmisă în multe feluri, iar eu mi-am dorit să fie transmisă și în acest mod.

Anul 2023 a fost un bun prilej de a-mi exprima gândurile, în paginile volumului „Să fim buni este tot ce ne-a mai rămas”. Cartea este una personală și însumează trăirile și sentimentele proprii acumulate de-a lungul timpului descrise prin raportare la realitatea actuală. Ea este accesibilă tuturor categoriilor de vârstă, conține 90 de pagini structurate în titluri precum: IUBIREA, DEZAMĂGIREA, ANOTIMPURILE, OAMENII etc. Textul este însoțit de imagini menite să reflecte gândurile din paginile volumului. Mesajul pe care doresc să-l transmit este că: „Indiferent de ceea ce devenim, trebuie să alegem mereu să fim buni!” 

Realitatea văzută prin ochii mei (sau cum mi-aș dori eu să arate…).

Cărțile pot fi cumpărate doar de la mine printr-un mesaj privat (pe orice pagină VCG). Toate informațiile se găsesc și pe site-ul VCG (vorbestecorectgramatical.com), momentan nu colaborez cu librării sau site-uri. 

La orice volum VCG achiziționat, cartea ,,Să fim buni este tot ce ne-a mai rămas” este gratuită (în limita stocului disponibil). 

Radu Buțu: Un gînd de final, vă rog, pentru cititorii noștri, fie că sunt pasionați de gramatică, precum noi doi, fie că nu. 🙂 Vă mulțumesc!

Alex-Ionuț Pop:

1. Iubiți-vă mult, pentru că aveți de ce. Nu vă lăsați afectați de vorbe, de oameni, de nimic. Sunteți ceea ce trebuie să fiți! 

2. Gândiți-vă mereu și la cei din jurul vostru, nu fiți egoiști! 

3. Bucurați-vă pentru reușitele tuturor, aplaudă-i întotdeauna! 

4. Fiți mereu voi înșiși, nu altcineva! În societatea actuală, să fii autentic devine o raritate! 

5. Rugați-vă cât mai mult, nu numai pentru voi, ci și pentru oameni! (sublinierea mea)

6. Iubiți tot ce vă înconjoară! 

7. Păstrați-vă timp și pentru voi, nu doar pentru alții!

8. Fiți buni azi, mâine și în fiecare zi! Lucrați zilnic la acest aspect și veți avea cea mai mare satisfacție, liniștea! 

9. Zâmbiți! Mulțumiți! Iertați!Vă mulțumesc și eu! Transmit tuturor numai gânduri bune! 

29 iunie 2024


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns