TRĂDĂTORII Martirului

Sfâșiat de misiunea destinului său apostolic, Avram Iancu… din 20 Decembrie 1850… când își scrie – unicul său dor – și până se stinge în 10 Septembrie 1872, rătăcește prin Țara Zarandului… în straie rupte, flămând, trădat și părăsit de ai lui! Doarme pe pământul gol, prin fânețe, prin pridvoare de biserici, se îmbolnăvește grav de plămâni… Eroul Națiunii Române, fusese alungat de fratele său (preot) Ioan Iancu… din casa părintească… care îi luase și partea de avere în cârdășie cu autoritățile Imperiului! Voievodul Românismului – sfârșește pe o prispă – înghețat de frig… cu ochii deschiși spre cer… cum vorbesc scrierile vremii! Dimineața la ora trei!

Răscolind pe urmele însângerate ale Crăișorului, i-am găsit pe cei care i-au trădat idealurile și credința, l-au lăsat să moară singur, ca pe un Rai despărțit de clopotniță!

Nemernicii – au mers în urma sicriului său… ca Tribuni ai poporului!

Clemente Aiudeanu a fost decorat cu Crucea de aur pentru merite deosebite (Austria) şi Medalia de aur (Rusia).

Nicolae Corcheş a fost decorat de împăratul Austriei cu Crucea de aur cu coroană!

Mihai Andreica a fost decorat cu Crucea de Aur austriacă şi Medalia de argint rusă!

Simion Balint, decorat de Împăratul Austriei cu Crucea de aur cu coroană și Ordinul rus ”Sfânta Ana” de Țarul Rusiei!

Simeon Groza.. decorat cu Crucea de aur cu coroană”), în grad de cavaler, decorație care în epocă conferea un titlu nobiliar ereditar
O medalie „ca un ban de aur”, conferită de Nicolae I al Rusiei prin generalul rus Alexander Nicolaevici Lüders.

Axente Sever – Pe 21 iulie 1852 Axente Sever îl întâmpină pe împăratul Franz Joseph, aflat în vizită în Ardeal, pe muntele Găina. De aici el îl va însoţi pe împărat la Sibiu. Cu acest prilej Axente Sever va fi decorat cu medaliile austriece “Crucea de aur cu coroană pentru merite” şi “Franz Joseph” clasa a III-a, precum şi cu ordinul militar rusesc “Sfânta Ana”, clasa a III-a.

Ilie măcelariu – singurul care nu l-a trădat, care l-a primit în casa lui și l-au îngrijit!

În poză, înmormântarea Eroului Națiunii Române!

Laurian Stănchescu, scriitor, jurnalist, istoric literar


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns