În România, cultura ortodoxă ajută alcoolicul să se recupereze: Floyd Frantz, specialist în tratarea dependențelor. Ortodoxia vindecătoare

Floyd Frantz, specialist în tratarea dependențelor, a ajuns în România ca misionar al organizației Orthodox Christian Mission Center (OCMC) din SUA. În câțiva ani, a devenit co-fondator al Programului Național Antidrog al Bisericii Ortodoxe Române.


În noiembrie 2000, a inițiat la Cluj-Napoca programul de tratare a dependenței „Sfântul Dimitrie” al Asociației Filantropice Medical Creștine „Christiana”, realizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului și cu OCMC. Proiectul a ajutat sute de români să preia controlul asupra dependențelor de care sufereau.

Ancuța, soția sa, conduce Centrul de Servicii Sociale „Acoperământul Maicii Domnului” al Asociației Filantropice Medical Creștine „Christiana”, care își propune să prevină abandonul școlar și să sprijine familiile oferind servicii de zi pentru copii, dar și consiliere de diverse tipuri pentru reintegrarea socio-profesională a mamelor.

Săptămâna trecută, Mitropolitul Teofan i-a acordat Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. A fost un semn de recunoștință pentru sprijinul oferit în crearea unui centru comunitar de tratare a adicțiilor la Iași și în formarea consilierilor în adicție din eparhie.

Basilica.ro l-a invitat la un dialog despre dependență, dar și despre Ortodoxie și spiritul românesc. „În România, cultura însăși este cea care ajută alcoolicul să se recupereze”, spune el. „Biserica Ortodoxă ne ajută să-i ajutăm pe alcoolici”.


Basilica.ro: Cum a fost drumul dumneavoastră spre Ortodoxie? Câți ani aveați și unde erați când ați primit botezul ortodox?

Am auzit prima dată de Ortodoxie în Wichita, Kansas, orașul meu natal, la ora de Religie, când eram în școala primară. Mai târziu în viață, la vârsta de 35 de ani, am decis să cercetez această Biserică și am găsit-o foarte compatibilă cu modul meu de viață și cu convingerile mele fundamentale despre Dumnezeu și relația omului cu El. Am devenit ortodox la vârsta de aproximativ 35-36 de ani și am fost activ în Biserică de atunci.

Basilica.ro: De ce ați ales să vă specializați în tratamentul dependențelor?

Problema aceasta a existat în familia mea și eu însumi sufăr de alcoolism. Am intrat în recuperare în 1982, când aveam 33 de ani.

În recuperarea mea am observat că tinerii care veneau la întâlnirile noastre în 12 pași după un program de consiliere în domeniul adicțiilor înțelegeau cu adevărat ideile și se descurcau mai bine în recuperare decât persoanele care nu beneficiaseră anterior de consiliere. – integral pe www.napocanews.ro.

Carte de vizită

Floyd Frantz are o pregătire academică în psihologie, cu o vastă experiență profesională în consilierea dependenților atât în regim rezidențial, cât și ambulatoriu. Are peste 40 de ani de implicare activă și voluntariat în programe comunitare în sistemul penitenciar, sistemul judiciar, spitale și programe rezidențiale specializate în tratarea alcoolismului și a dependenței.

NapocaNews, Credit foto: Ocmc.org (deschidere)


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns