Pisica lui Dalai Lama – David Michie

Al paisprezecelea Dalai Lama, considerat un bodhisattva reîncarnat, a reușit, prin compasiune și înțelepciune, să aducă adesea lumină acolo unde întunericul părea de nepătruns, să instaureze armonia și pacea când haosul parcă trona atotputernic. Cuvintele sale pline de tâlc, dar și modelul de viață și gândire pe care Sfinția Sa l-a etalat dintotdeauna i-au adus lui Dalai Lama recunoaștere mondială și o binemeritată reputație de om al păcii.

David Michie este speaker motivațional și trainer în mindfulness și meditație. Cărțile sale sunt traduse în 26 de limbi străine și sunt disponibile în peste 40 de țări. Interesul său pentru budism și meditație l-au adus tot mai aproape de înțelepciunea lui Dalai Lama și, în afară de bestseller-ul Pisica lui Dalai Lama, autorul a mai scris  Buddhism for Busy People, Buddhism for Pet Lovers, Hurry Up and Meditate.

Cartea Pisica lui Dalai Lama s-a bucurat de un succes neașteptat, iar animăluțul blănos și torcător a devenit rapid îndrăgit de numeroși cititori. Combinând ficțiunea cu filozofia tibetană și cu mesajele pe care Dalai Lama le transmite neobosit, David Michie a dat viață unui personaj încântător și unei povești altfel.

„Orice ființă este în esență o manifestare a aceleiași conștiințe unice.”

Înțelepciunea lui Dalai Lama atinge orice ființă care-i este aproape, iar acest lucru se întâmplă și cu pisica Sfinției Sale care, salvată în ultimul moment de la o soartă tragică în New Delhi, ajunge să aibă o viață de huzur și… adevărate revelații. Povestea este relatată la persoana I, din perspectiva personajului blănos și, nu de puține ori îi smulge zâmbete cititorului datorită gândurilor și atitudinii umane pe care protagonista miaunătoare le posedă. În plus, cartea conține multe teorii și principii tibetane pe care Dalai Lama le-a promovat de-a lungul timpului. Dacă filosofia lui Dalai Lama nu v-a impresionat până acum, de data aceasta, vă va capta cu siguranță atenția, dat fiind faptul că însăși pisica sa trece prin multiple experiențe de viață când înțelepciunea maestrului îi aduce lumină.

„Învață din propriile tale greșeli și mergi mai departe.”

„… nu atât condițiile existenței noastre ne fac fericiți sau nefericiți, ci felul în care le vedem.”

Începuturile vieții de pisică nu sunt tocmai roz deoarece ea este înhățată din culcușul călduros, despărțită de mama sa și ulterior vândută marelui lider spiritual, care o salvează practic de la o moarte iminentă. Dacă e să ne luăm după gândurile sale pisicești… poate că Dalai Lama chiar a simțit o legătură karmică specială cu micul animăluț lipsit de apărare. Traiul pisicii se schimbă radical și se obișnuiește cu un program special de meditație, cu dragostea celor din jur, cu o hrană bine aleasă, cu răsfăț, dar și cu multiple lecții spirituale venite de la maestru.

Pe parcursul povestirii, pisica primește mai multe nume, așa cum ne povestește încă de la început. Îi putem spune PSS (Pisica Sfinției Sale), Cea mai frumoasă ființă care a existat vreodată, Leul de Zăpadă sau Rinpoche (comoară). Mâța asistă de-a lungul timpului la numeroase audiențe la care Dalai Lama participă, vede mai mulți oameni care beneficiază de înțelepciunea Sanctității Sale și felul în care sfaturile și cuvintele acestuia în general schimbă vieți.

„… cea mai bună cale de a atinge propria fericire este de a oferi fericire celorlalți.”

De altfel și cititorii vor avea parte de fraze pline de înțelepciune pe care le vor putea folosi în viața de zi cu zi. Dacă ați citit anterior cărți scrise de al paisprezecelea Dalai Lama și sunteți familiarizați cu budismul tibetan, atunci știți că aceste fraze au capacitatea de rămâne în memorie mult timp și provoacă la lărgirea cunoștințelor spirituale în timp ce transmit mesaje de iubire, de pace, de armonie.

Prin intermediul pisicii lui Dalai Lama luăm parte la mai multe activități de la templu, vedem lumea fără măști și alergăm după cele patru lăbuțe, urmând ghemotocul de blană în diverse aventuri.  Personajul ne „prinde” într-o poveste de unde fiecare are ce învăța, iar lectura devine una motivațională. Experiențele (plăcute sau neplăcute) prin care trece pisica lui Dalai Lama sunt lecții de viață importante din care mereu există ceva de învățat. Pufoșenia ia aminte la fiecare pas și realizează că adevăratele închisori sunt doar cele pe care ni le creăm noi înșine, că fiecare ființă are abilitatea de a se transforma în bine sau în rău, în funcție de propriile alegeri, că toți, fără excepție, „vrem doar să fim iubiți”. Acestea sunt doar câteva lecții pe care PSS le învață pe propria blăniță, așa că sunteți invitați să o urmăriți în aventurile sale deopotrivă pisicești și umane.

Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns