Impactul încălzirii globale asupra prețului cafelei: O provocare globală

Dacă acum câțiva ani încălzirea globală era ceva despre care se vorbea doar la știri sau la TV, în vremurile actuale este ceva care deja se simte în viața noastră de zi cu zi și ne afectează chiar și cele mai nevinovate tabieturi ale noastre cum ar fi o ceașcă de cafea proaspăt prăjită de la prăjitoria de cafea preferată din colț.
Inundațiile, seceta și chiar înghețul lovesc din ce în ce mai des plantațiile de cafea din întreaga lume. Efortul și costul de a ține cafeaua de specialitate la o calitate ridicată sunt din ce în ce mai mari. Începând cu 2019 prețul cafelei este într-o continuă creștere, an de an atingând noi maxime istorice. Se știe deja că un alt produs care încântă gustul oamenilor, cacao, nu numai că este tot la prețuri maxime dar riscă să și dispară de pe piață din cauza schimbărilor climatice care afectează țările producătoare. Oare și cafeaua, mai ales cafeaua de specialitate, va avea aceeași soartă?
De câțiva ani buni prăjitoriile de cafea fac eforturi mari ca să asigure pasionaților de cafea proaspăt prăjită un produs bun și la un preț cât mai scăzut. Dar acest efort trebuie să fie din ce în ce mai mare de la an la an. Inclusiv anumite activități de procesare ale cafelei au un anumit impact negativ asupra mediului, dar desigur nu la același nivel ca cel industrial. Procesarea prin spălare a cafelei necesită foarte multă apă, lucru care este o adevarată risipă, mai ales în zonele unde aceasta este un lux. De asemenea, apa rezultată din această activitate de procesare este acidă și nocivă pentru mediu, deci nu trebuie eliberată direct în natură ci mai întâi curățată. Lucrurile au evoluat însă mult, iar procesarea prin spălare a fost ușor ușor înlocuită cu procesarea prin fermentare unde cantitatea de apă folosită este mult redusă. Au fost introduse stații de curățare a apei rezultate din procesarea cafelei. Însă fiecare activitate suplimentară impactează și mai mult costul final al produsului.
Noi, oamenii, am fost însă mereu ghidați de două mari calități: tenacitate și speranță. Tenacitatea de a face tot ce trebuie pentru a schimba unele lucruri și speranța că vom reuși. Aceste lucruri ne fac să privim cu optimism către viitor.
Între timp vă invităm în prăjitoria noastră de cafea pentru a savura împreună cafea proaspăt prăjită de pe tot mapamondul.
- Contactați-ne oricând. Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
- Apărăm Credința și Patria. Susținem Monarhia, Familia, Cultura, Tradiția și Viața de la concepție la moartea naturală.
MAGAZIN CRITIC – Presă cu frică de Dumnezeu
