Notă de lectură: ,,priviri, tablouri și năluci” sau curajul de a scrie versuri

de-vorba-cu-mine.blogspot.com

Astăzi, 31.01.2025, de la ora 17, am participat la un eveniment deosebit, care s-a ţinut la Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva. Poetul Dumitru Tuhuț a venit în fața cititorilor cu cel de-al doilea volum de versuri, intitulat „priviri, tablouri și năluci” (Editura Castrum de Thymes, Giroc, judeţul Timiş 2024). Au vorbit despre carte: poetul și publicistul Daniel Marian, poetul și prozatorul Daniel Mariș, prozatorul, istoricul şi criticul literar Gheorghe Secheșan, poetul Nicolae Toma – vicepreședintele U.Z.P.R. Filiala Timișoara – și Daniel Luca, editor, poet, prozator și critic literar. Intervențiile celor amintiți mai sus, au fost acompaniate de muzică live. Emanuil Constantin creând un cadru ideal pentru aprecierea evenimentului.

Într-o societate care adesea scoate în evidență doar succesul material, a scrie poezie este un act de curaj. Acest act de curaj este ceea ce face poezia atât de valoroasă și de frumoasă. Cei care aleg să își exprime gândurile și emoțiile prin versuri nu doar că își dezvăluie propria lume interioară, dar oferă și altora ocazia de a se regăsi în acele cuvinte. 

În concluzie, importanța poeziei în lumea contemporană este incontestabilă. Ea ne oferă o modalitate de a ne conecta cu noi înșine și cu cei din jur, de a reflecta asupra lumii și de a ne exprima aspirațiile. Într-o lume în continuă schimbare, poezia rămâne o constantă, o voce care ne amintește de frumusețea și complexitatea existenței umane.Volum de versuri ”priviri, tablouri și năluci” este o colecție poetică ce surprinde esența căutării interioare și a reflecției asupra lumii înconjurătoare. Poetul Dumitru Tuhuț ne poartă printr-un univers al meditației și al introspecției, explorând teme variate, dar mereu actuale și profunde.

În poemul „Rugăciune”, de la pag. 8,  poetul invocă divinitatea, căutând alinare și înțelegere într-o lume plină de mândrie. Este o chemare a sufletului smerit, predat în mâna lui Dumnezeu, către ceva mai mare decât noi, o încercare de a găsi un ”un ungher” în curtea lui Dumnezeu. ”Hotărăște-mi, Doamne, cum vrei tu hotarul…” Poemul acesta nu este așezat întâmplător chiar la începutul volumului, el ne amintește de importanța rugăciunii înainte de a începe orice lucru. – integral pe de-vorba-cu-mine.blogspot.com.

PS. mai multe fotografii de la eveniment, aici: https://www.facebook.com/share/p/17s8iSyyLT/ .

31.01.2025Sorin Micuțiu

Foto: traianhorianet.wordpress.com


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns