Paul Cătălin Curcă: Spiritualitate de vânzare
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2025/02/15e81a60-85fc-4180-b2e7-9e99aae52487_1060x596-1024x576.webp)
paulcatalin.substack.com
Pentru criza de sens a modernității, progresiștii cei mai avansați propuneau secularismul umanist, care, după cum li se părea lor, va rezolva toate problemele. Oamenii vor fi fericiți, vor avea o viață rațională, vor face cele mai bune alegeri pentru că au depășit miturile false pe care le impunea religia și toate cele asociate cu ea. Dacă ne uităm puțin în jurul nostru vedem că o asemenea situație nu se întâmplă. Există progrese în știință, în tehnică, avem o viață mai lungă și cu mai puține greutăți decât strămoșii noștri dar, după cum putem vedea din toate comparațiile posibile, nu suntem mai fericiți decât ei, nu avem vieți mai împlinite și nici nu am eliminat iraționalul din viața noastră. Probabil că dacă am fi ajuns într-o lume așa cum și-o imaginau iluminiștii din secolul al XVIII-lea și comuniștii anti-creștini mai recenți, în care întunericul neștiinței și obscurantismul ar fi fost eliminate, ne-am fi plictisit îngrozitor, și am fi chemat înapoi toate duhurile pe care le-au alungat ei. Nevoia de spiritualitate a rămas constantă și, chiar dacă religiile mainstream sunt în scădere ca număr de adepți, totuși religiozitatea există, ba chiar a ajuns la niveluri mult mai înalte decât înainte, dar în forme destul de îngrijorătoare.
Este cumva amuzant că noile forme de progres științific, așa cum este internetul, favorizează revenirea la modalități de religiozitate care păreau de mult timp depășite. În rețelele sociale, pe Instagram sau pe tiktok, găsim vrăjitoare care au popularitate pentru că oferă lecturi virtuale de tarot, terapia cu cristale, meme astrologice, rapoarte despre cosmos, ritualuri de vindecare în New Age și vrăji propriu zise. Acestea au existat mereu, dar ca fenomene marginale. Erau unu-doi vrăjitori (mai de vrăjitoare) care aveau clientela lor locală. Dar odată cu internetul astfel de personaje au intrat în legătură unele cu altele, au format comunități, și au atras mii de alți adepți, dornici să se bucure de beneficiile pe care ocultiștii le promiteau. Mă gândesc că meseria de cititoare de tarot presupune un efort mai mic și aduce câștiguri mai mari decât să fii agent comercial sau livrator. Căci astfel de reconversii profesionale au loc mereu, fetele își găsesc o vocație căreia îi răspund cu promptitudine, fără să se mai gândească în fața căror duhuri se închină în actele lor de divinație. Astfel că, datorită științei, vrăjitoare și diverse alte persoane cu preocupări oculte au devenit influenceri și câștigă sume de bani extrem de mari din aceste activități pe care le desfășoară în mod legal și pentru care percep tarife.
Potrivit unui studiu Pew Research, milenialii sunt generația care se îndepărtează de religie mai mult decât orice alt grup de vârstă, dar totuși se identifică cu putere ca fiind spirituali. Una dintre vrăjitoarele intervievate spune că toate postările ei sunt momente care vin din atingerea divinului. Adesea ea meditează sau citește din cărțile de tarot pentru claritate creativă, înainte de a posta pe rețelele sociale. – integral pe paulcatalin.substack.com.
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet