Muzeul de Artă din Târgu Jiu găzduiește pe 19 februarie manifestarea „Sub semnul lui Brâncuși”

Miercuri, 19 februarie, Muzeul de Artă din Târgu Jiu va fi gazda unei serii de evenimente culturale cu ocazia Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” menite să celebreze viața și opera marelui sculptor român. Manifestarea intitulată „Sub semnul lui Brâncuși” se va desfășura sub egida Patronatului Organizația Femeilor Antreprenor, în colaborare cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Asociația Culturală Tătărescu.

Evenimentele vor debuta la ora 11:00, în foaierul Muzeului de Artă din Târgu Jiu, cu lansarea volumului „Vlad Ciobanu. Sub semnul lui Brâncuși – interviuri”, carte apărută la Editura eParadigme din Craiova, sub îngrijirea istoricului și publicistului Andrei Popete Pătrașcu. Cu o postfață semnată de criticul de artă Pavel Șușară, volumul reunește o serie de interviuri realizate cu sculptorul român Vlad Ciobanu, pe parcursul a peste două decenii, între anii 1997 și 2024, oferind o perspectivă aprofundată asupra gândirii și creației unuia dintre cei mai apreciați artiști români contemporani, dar și o reflecție asupra conexiunilor sale cu tradiția sculpturii românești, avându-l ca reper pe marele Constantin Brâncuși. „În ciuda multor contraste, pe care le regăsim din plin în viața sa, Vlad a avut o profundă vocație a prieteniei, născută dintr-o acută dorință de a da un sens unei existențe trăite dincolo de limitele nefirescului în care s-a așezat, făcându-ne astfel părtași la tot ce va însemna de aici înainte amintirea sa și opera sa” (Doru Strîmbulescu). Interviurile includ discuții cu o varietate de jurnaliști și creatori de cultură, fiecare dintre ei abordând diferite aspecte ale operei și gândirii lui Vlad Ciobanu. Prin aceste dialoguri, cititorii pot descoperi nu doar tehnicile și tematicile sculptorului, ci și numeroase reflecții asupra artei monumentale, a impactului moștenirii Brâncuși, a contextului artistic și cultural în care Vlad Ciobanu a sculptat și desenat mai bine de o jumătate de secol.

Manifestarea organizată sub egida Patronatului Organizația Femeilor Antreprenor va continua cu o prezentare a videoproiecției „Reverberații. Sculptorul Vlad Ciobanu”, în amintirea celui care mărturisea într-unul din interviurile sale despre continuitatea și schimbările din sculptura românească și importanța adaptării la noile realități culturale: „Prefer să fiu învinsul mizelor mari decât triumfătorul derizoriului”.

În cadrul manifestării găzduite de Muzeul de Artă din Târgu Jiu, va fi anunțată și nominalizarea juriului pentru Premiul Național „Restitutio. Brâncuși”. Acest premiu este oferit anual de către Asociația cultural-istorică Pleniceanu, Asociația culturală Tătărescu și Patronatul Organizația Femeilor Antreprenor, unei personalități din domeniul cultural care prin opera și activitatea sa contribuie la promovarea personalității universale a sculptorului gorjean Constantin Brâncuși. În ultimii ani, premiul a fost acordat unor sculptori consacrați precum regretatul Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș sau Panaite Chifu, criticului de artă Pavel Șușară și artistului fotograf Ionel Scăunașu.

Invităm toți iubitorii de cultură să participe la manifestarea dedicată Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” la Muzeul de Artă din Târgu Jiu, eveniment dedicat în întregime artei sub semnul lui Brâncuși.


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – NIHIL SINE DEO!

Lasă un răspuns