Eveniment editorial: „Vlad Ciobanu. Sub semnul lui Brâncuși – interviuri”

Miercuri, 19 februarie, de la ora 11:00, în foaierul Muzeului de Artă din Târgu Jiu, va avea loc lansarea volumului „Vlad Ciobanu. Sub semnul lui Brâncuși – interviuri”, carte apărută la Editura eParadigme din Craiova, sub îngrijirea istoricului și publicistului Andrei Popete Pătrașcu, în cadrul unui proiect editorial susținut de Patronatul Asociația Femeilor Antreprenor.

Cu o postfață semnată de criticul de artă Pavel Șușară, volumul reunește o serie de interviuri realizate cu sculptorul român Vlad Ciobanu, pe parcursul a peste două decenii, între anii 1997 și 2024, oferind o perspectivă aprofundată asupra gândirii și creației unuia dintre cei mai apreciați artiști români contemporani, dar și o reflecție asupra conexiunilor sale cu tradiția sculpturii românești, avându-l ca reper pe marele Constantin Brâncuși. „În ciuda multor contraste, pe care le regăsim din plin în viața sa, Vlad a avut o profundă vocație a prieteniei, născută dintr-o acută dorință de a da un sens unei existențe trăite dincolo de limitele nefirescului în care s-a așezat, făcându-ne astfel părtași la tot ce va însemna de aici înainte amintirea sa și opera sa” (Doru Strîmbulescu).

Prin aceste dialoguri, cititorii pot descoperi nu doar tehnicile și tematicile sculptorului, ci și numeroase reflecții asupra artei monumentale, a impactului moștenirii Brâncuși, a contextului artistic și cultural în care Vlad Ciobanu a sculptat și desenat mai bine de o jumătate de secol.

Pe parcursul interviurilor, fie că sunt acordate în cadrul unor emisiuni televizate, ziare naționale sau locale, și site-uri de presă culturală, Vlad Ciobanu abordează teme profunde legate de istoria artei, rolul sculpturii în contemporaneitate, creația sa, prietenii culturale (se detașează amintirea lui Nichita Stănescu și George Apostu), evenimente sau proiecte artistice, moștenirea lui Brâncuși devine un cadru de referință, dar nu unul limitativ. Sculptorul discută despre continuitatea și schimbările din sculptura românească, într-un ansamblu de reflecții și introspecții, despre importanța adaptării la noile realități culturale.

Vlad Ciobanu (n. 11 aprilie 1948, Pungeşti, Vaslui – d. 20 ianuarie 2024, București) este unul dintre cei mai cunoscuți sculptori pe care i-a avut România pe plan internațional. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în anul 1981, a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, profesor la catedra de ceramică a Universității de Arte din Bucureşti şi vicepreşedinte al Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu. Vlad Ciobanu a fost coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuşi” de la Târgu Jiu, edițiile 2005, 2015-2022. În anul 1985 a primit Premiul Concursului pentru Desen şi Sculptură „Amici del Pomero”, Milano, Italia; 1997, Premiul pentru Sculptură al Salonului Național de Arte Plastice, Reşiţa; 1999, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Artă Ambientală; 1999, Medalia de aur Dantesca”, Ravenna, Italia; 2004, Premiul „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu; 2005, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Sculptură; 2021, Premiul Național „Restitutio. Brâncuşi”, Târgu Jiu. A realizat numeroase lucrări la simpozioane naţionale şi internaționale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Bacău, Sighet, Ipotești, Negreşti-Oaş, Bor (lugoslavia), Troian (Bulgaria), Usice (Serbia) ş.a. În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român.


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns