Stop hărţuirii din mediul online!

pixabay.com
Moto: Ce ţie nu-ţi place, altuia nu face!
Dacă legea era cândva Legea Talionului, adică ,,ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”, creştinismul a adus, prin Domnul Iisus Hristos, legea iubirii: ,,Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi.” (Ioan 15, 13) Iubirea aceasta nu se rezumă doar la apropiaţi, ci, asemenea Mântuitorului Care Se ruga pentru cei ce-L răstigneau, ea trebuie revărsată şi asupra duşmanilor. Omeneşte, greu de acceptat, căci e dumnezeieşte să-ţi iubeşti prigonitorii. Şi e posibil pentru noi, ca următori lui Hristos, doar cu ajutorul harului divin.
<> (Matei 5, 43-45)
Astfel, dragostea este îndreptarul vieţii noastre, atât în societate, cât şi-n mediul online. Fie că suntem acasă, la şcoală, pe stradă sau navigăm pe internet, e important să ţinem cont de regula de aur din moto, adică să ne purtăm cu ceilalţi cum am vrea să se comporte ei faţă de noi.
Din păcate, în zilele noastre, bunul-simţ şi morala sunt pe un trend descendent, iar, online, bădărănia şi agresivitatea, fie ea doar verbală, sunt în creştere. Ne certăm, ne jignim, vorbim urât, poate şi pentru că, deseori, ne ascundem sub protecţia anonimatului. Deşi, de multe ori, nu ne cunoaştem personal interlocutorul, alegem să devenim un ,,bully” autentic într-un mediu virtual.
Dar ce este acest fenomen ce capătă amploare, ,,cyberbullyingul”?
Conform unicef.org:
,,Cyberbullyingul înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați. Printre exemple se numără:
• răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante ale cuiva pe rețelele de socializare;
• transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje;
• copierea identității unei persoane și transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva.
Agresiunea de tip bullying față-în-față și cea în mediul online se pot petrece concomitent. Dar cyberbullying lasă amprente digitale – înregistrări care se pot dovedi utile și care pot oferi dovezile necesare pentru a putea pune capăt agresiunii.”
Ca tineri sau copii, ce putem face dacă suntem victima unei agresiuni de orice tip, indiferent de mediul unde aceasta are loc? Ne adresăm imediat părinţilor, unui adult de încredere pentru noi, unui consilier specializat sau chiar poliţiei, dacă pericolul e iminent.
Când cineva te răneşte, fie şi doar cu o glumă, îi spui asta şi el/ea continuă, putem vorbi de bullying. Dacă se întâmplă online, este cyberbullying. Ar trebui să ştim şi să recunoaştem faptul că ,,toți merităm respect, atât în mediul online, cât și în viața reală .”
Efectele unei agresiuni pot fi de durată și să ne afecteze psihic, emoțional sau fizic. Uneori, se poate ajunge chiar la sinucidere.
Dacă vreodată suntem victime, să nu uităm că există soluții, ajutor și putem depăși orice agresiune. Să fim puternici şi să strigăm după ajutor!
,,Cum putem pune capăt cyberbullyingului fără a renunța la accesul la internet?
UNICEF:
Mediul online are nenumărate beneficii. Totuși, precum multe alte lucruri în viață, acestea vin la pachet cu riscuri de care trebuie să te protejezi.
Dacă ai de-a face cu agresiuni online, este indicat să ștergi unele aplicații sau să rămâi offline o perioadă pentru a-ți da timp să îți revii. Dar a nu folosi Internetul nu este o soluție pe termen lung. Nu ai făcut nimic rău, deci de ce să fii pus tu într-o poziție dezavantajată? Chiar le poate transmite agresorilor un semnal greșit, încurajându-le astfel comportamentul inacceptabil.
Cu toții ne dorim să punem capăt agresiunilor online, de aceea raportarea cyberbullyingului este atât de importantă. Dar crearea Internetului pe care ni-l dorim presupune mai mult decât demascarea agresorilor. Trebuie să ne gândim la faptul că ceea ce distribuim sau spunem îi poate răni pe ceilalți. Trebuie să fim binevoitori unii cu ceilalți în mediul online și în viața reală. Depinde de noi toți!
Trebuie să ne gândim la faptul că ceea ce distribuim sau spunem îi poate răni pe ceilalți.” (unicef.org)
Şi încă un lucru important: ura naşte ură, violenţa naşte violenţă, nu putem stinge focul cu foc. Să fim noi aceia care se comportă frumos, care nu sunt agresorii aproapelui, iar dacă observăm pe cineva că este victima violenţei de orice fel, să-i sărim în ajutor. Să fim lumină, nu întuneric! Să fim asemenea samarineanului milostiv, care a sărit în ajutorul aproapelui său (agresat), de alt neam, căzut între tâlhari şi lăsat la drumul mare abia viu.
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural. Nihil Sine Deo