Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Foto: zdg.md
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică pentru un jurnalist al publicației on-line eParadigme a fost ilegal și discriminatoriu, obligând astfel instituția la acreditarea jurnalistului. Decizia instanței a devenit definitivă pe 8 aprilie 2025, când Curtea de Apel Craiova a respins recursul formulat de instituție.
Inspectoratul Școlar Mehedinți acaparat de grupuri de interese a încercat cenzurarea presei independente
Într-un gest care aduce aminte mai degrabă de regimuri autoritare și de comunism decât de o administrație locală democratică, Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți (ISJ) a refuzat în mod nejustificat să acorde acreditarea jurnalistului Felix Godeanu, editor al publicației independente eParadigme. Tergiversând luni de zile cererea formulată legal, ISJ a ignorat complet obligațiile legale stabilite prin Legea nr. 544/2001 privind accesul la informații de interes public.
Pe 29 ianuarie 2025, Tribunalul Mehedinți a pus capăt acestui abuz instituțional, admițând acțiunea formulată de jurnalist și dispunând obligarea ISJ la emiterea acreditării solicitate. Hotărârea instanței a fost clară: „Refuzul de acreditare presupune îndeplinirea unei singure condiții – existența unor fapte care împiedică desfășurarea normală a activității instituției. În speță, ISJ Mehedinți nu a dovedit existența unei astfel de situații.”
În mod previzibil, ISJ Mehedinți a încercat să conteste hotărârea prin recurs, dar Curtea de Apel Craiova a confirmat verdictul, respingând definitiv recursul pe data de 8 aprilie 2025. Astfel, se confirmă în mod irevocabil caracterul abuziv al refuzului și încălcarea gravă a dreptului la informare și la liberă exprimare a presei.
În spatele acestui refuz se conturează, potrivit concluziilor și probelor depuse în instanță, o rețea informală de control a presei din Mehedinți, în care doar publicațiile „agreate” de conducerea ISJ primesc acces la informații publice, în vreme ce presa critică sau independentă este exclusă sistematic și supusă unor presiuni din partea reprezentanților autorității publice.
Un refuz cu iz de cenzură și discriminare
Deși este jurnalist acreditat și de Parchetul European (EPPO), Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Consiliul Superior al Magistraturii, precum și la alte instituții publice de prim rang, Felix Godeanu a fost tratat de către ISJ Mehedinți ca un paria mediatic. Cererea sa de acreditare jurnalistică, formulată în conformitate cu Legea nr. 544/2001, a fost complet ignorată de instituție, în ciuda obligațiilor legale.
Refuzul ISJ nu s-a bazat pe vreo prevedere legală, ci pe pretexte formale menite să mascheze o realitate incomodă: presa independentă, critică, nu are loc în cercul controlat al comunicării publice de la nivelul Inspectoratului Școlar Mehedinți. Printre argumentele invocate: presupusul „exces” de solicitări adresate instituției, în condițiile în care jurnalistul adresase, în realitate, doar câteva cereri punctuale pe parcursul unui an, la care nu a primit aproape niciodată răspunsuri. Solicitarea de informații publice este o practică perfect legală și, în fond, parte integrantă a muncii jurnalistice de investigație.
„ISJ Mehedinți a susținut că nu ar avea competență să acorde acreditări, deși distribuie informații în mod selectiv către un grup restrâns de jurnaliști, printr-un grup de WhatsApp coordonat de purtătorul de cuvânt și de inspectorul general”, a subliniat Felix Godeanu în fața instanței.
Această structură informală – un grup instituțional de comunicare cu presă „prietenoasă” – a fost confirmată chiar de dovezile obținute, inclusiv de la unii reprezentanți ai ISJ. La întrebările formulate de reclamant, în interogatoriul pârâtei, instituția a oscilat între a nega existența grupului și a recunoaște că anumite informații sunt comunicate „selectiv” către reprezentanții media „colaboraționiști”. Nu există un criteriu transparent de selecție. Nu există o procedură clară. Există doar un cerc închis și opac, prin care reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean încearcă să controleze reprezentanții mass-mediei și să le ofere informații truchiate sau uneori chiar neadevărate.
Această metodă de „gestionare” a informațiilor publice echivalează, de facto, cu cenzura presei – o formă periculoasă de control mediatic, prin care vocea critică a presei este redusă la tăcere nu prin aplicarea unor prevederi legale, ci prin excludere sistematică, hărțuire și discriminare.
ISJ Mehedinți, instituție cu grave probleme de transparență și integritate
Cazul jurnalistului de la eParadigme nu este un incident izolat. În județul Mehedinți, presa, justiția și cetățenii responsabili se confruntă cu o realitate sumbră: un sistem educațional deturnat de interese obscure, abuzuri sistemice și complicități instituționale. ISJ Mehedinți a devenit, în percepția publică și în baza dovezilor prezentate în instanțe, un centru de putere paralelă, acaparat de diletanți, oportuniști și personaje cu legături directe cu clanuri interlope sau persoane condamnate penal definitiv.
La o simplă verificare pe portalul Ministerului Justiției (just.ro), Inspectoratul este implicat în peste 100 de procese în ultimul an – majoritatea pierdute. Însă, în mod revoltător, instituția continuă să ignore hotărârile judecătorești și să sfideze normele legale, afectând grav drepturile angajaților din învățământ și ale cetățenilor care solicită acces la informații publice.
Printre problemele cele mai grave amintim:
• fraudarea examenului de Bacalaureat în 2013, 2015 și 2022, cu acuzații privind rețele de grupuri organizate și manipulare a sistemelor de supraveghere; Persoanele vinovate încă mai lucrează în cadrul ISJ Mehedinți și se pare că își continuă nestingheriți activitatea infracțională, ce se pare că este sprijinită inclusiv de reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Mehedinți și posibil procurori din zona Olteniei.
• condamnări definitive în 2024 privind mita de la Centrul Județean de Resurse Educaționale; De altfel, în această instituție mai lucrează un fost consilier PSD, condamnat definitiv pentru mită, în anul 2018.
• angajarea ilegală a unor jurnaliști favorabili conducerii și apropiați de conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți;
• abuzuri grave la Școala Postliceală Sanitară Severin și la Școala Gimnazială Grozești, inclusiv angajarea unui membru al unui clan interlop într-o funcție importantă, deși acesta este incompatibil legal și angajat neconstituțional.
Cazul Grozești – o radiografie a eșecului educațional și a complicității instituționale mehedințene
Școala Gimnazială Grozești este un exemplu concret al decăderii sistemului școlar mehedințean. În ciuda evidențelor clare și a sentințelor definitive din partea instanțelor, ISJ Mehedinți a refuzat să respecte legea. Posturile vacante nu au fost scoase la concurs, fiind păstrate pentru a fi „negociate” și ocupate de persoane susținute de conducerea inspectoratului.
Printre cazurile documentate:
• Orele de matematică nu au fost scoase la concurs, în anul 2023 și 2024, fiind ocupate ilegal de către persoane cu rezultate catastrofale la examenele de titularizare: nota 3,75 în 2021, 4,05 în 2022, 5,10 în 2023.
• În clasa a VIII-a sunt înscriși 12 elevi, dar 4 elevi par a fi înscriși fictiv, fără prezență reală. Din informațiile noastre sunt plecați în străinătate însă, reprezentanții ISJ Mehedinți tolerează aceste ilegalități, pentru a putea avea mai multe ore, pe care să le ocupe ilegal, dar nu este exclus ca să se încaseze și foloasele aferente drepturilor acestor elevi fictivi, care nu frecventează cursurile școlare;
• La simularea examenului de Evaluare Națională, din 2025, s-au prezentat 8 elevi – niciunul nu a obținut notă de trecere la matematică. Aceste rezultate se pare că, au fost la fel și în anul 2023, fiind prima dată, în ultimii zece ani, când la matematică nici un elev nu reușește să promoveze, doi ani consecutiv, astfel că proiectul privind Programul Național Reducere Abandon Scolar, care ar fi trebuit să devină un model de reușită, pentru școlile rurale, este un eșec total al ISJ Mehedinți și al pilelor angajate de către această instituție, care se pare că au și folosit fondurile europene în mod ilegal.
• La limba română, doar 3 elevi dintre cei 8 prezenți au obținut note peste 5, ducând la o rată de promovare de 25% raportat la numărul total de elevi și 37,5% raportat la cei prezenți. Se pare că, față de anul trecut, când la simulare nici un elev nu a promovat, vorbim de o ”creștere”. Oricum fluctuația este dată deoarece anumite familii ale părinților se implică activ și de altfel fac pregătiri suplimentare cu profesori din afara școlii, astfel că meritul este exclusiv al elevilor și al familiilor elevilor, cadrele didactice demonstrând diletantism și lipsă de competențe profesionale reale.
• Prezența generală la simulare a fost de 66,67%.
Este evident că în această unitate de învățământ, majoritatea profesorilor au fost angajați sau chiar titularizați ilegal și neconstituțional, fără concurs sau cu note sub 7 – unii chiar cu note de 3,30. Este imposibil ca astfel de cadre didactice să susțină o educație de calitate, iar rezultatele elevilor o confirmă în mod tragic.
Din păcate nici ceea ce se întâmplă la Școala Grozești nu este un caz izolat, iar, ISJ Mehedinți, în loc să corecteze aceste abuzuri, continuă să protejeze grupul infracțional care efectiv au distrus învățământul mehedințean, refuzând să scoată la concurs orele vacante și să respecte deciziile definitive ale instanțelor de judecată. Practica falsului intelectual este frecventă, iar angajați ai instituției (ISJ MH) sunt deja cercetați penal pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, nerespectarea hotărârilor judecătorești – inclusiv pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
Aceste abuzuri afectează grav integritatea profesională dar și calitatea actului educațional mehedințean elevii din acest județ fiind lipsiți de dreptul lor fundamental de a beneficia de o educație de calitate, de profesori cu competențe psihopedagogice reale și de altfel aceste cadre didactice nu pot fi modele de reușită și deontologie profesională. Oare care sunt motivele pentru care autoritățile nu intervin și nu remediază aceste probleme grave ?!
Un precedent important pentru presa liberă și independentă
Hotărârea Tribunalului Mehedinți, menținută definitiv de Curtea de Apel Craiova, nu este doar o victorie a publicației eParadigme, ci și un precedent de referință pentru toți jurnaliștii și toate instituțiile de presă care se confruntă cu refuzuri arbitrare și discriminări instituționale.
Această decizie judecătorească confirmă că autoritățile publice nu au voie să filtreze presa pe criterii de oportunitate politică sau simpatie personală. Nu pot decide, discreționar, cine are sau nu „dreptul” de a pune întrebări, de a participa la conferințe de presă sau de a primi informații publice. Refuzul acreditării pe criterii extralegale este, în sine, o formă mascată de cenzură și discriminare instituțională.
„Această decizie este despre libertate, egalitate și demnitate profesională. Libertatea presei și a jurnaliștilor nu este o favoare pe care o acordă o instituție, ci un drept fundamental garantat de Constituție,” a declarat jurnalistul Felix Godeanu, după pronunțarea hotărârii definitive.
Legea nr. 544/2001 și normele europene privind accesul la informații publice sunt clare: fiecare jurnalist, indiferent de dimensiunea publicației sau de poziția sa față de autorități, are dreptul de a obține informații de interes public în mod egal. Orice abatere de la acest principiu fundamental subminează însăși ideea de democrație funcțională.
Prin această hotărâre instanțele, considerăm că, au transmis un mesaj puternic: nu există jurnaliști „buni” și „răi” în ochii legii, ci doar cetățeni cu drepturi egale în fața autorităților. Astfel încă o dată, atât judecătorii Tribunalului Mehedinți, cât și cei de la Curtea de Apel Craiova, au demosntrat că își doresc menținerea libertății presei și că independența justiției, într-un stat democratic este importantă pentru democrație.
Ce urmează? Presiune civică, anchete penale și supraveghere jurnalistică
Odată cu confirmarea definitivă a abuzului comis de ISJ Mehedinți, lupta pentru adevăr și dreptate nu se oprește aici. Publicația eParadigme dorește să sesizeze organele de cercetare penală pentru a investiga responsabilitatea directă a funcționarilor publici implicați în refuzul abuziv al acreditării și în alte fapte ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii, inclusiv: abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, nerespectarea hotărârilor judecătorești, obstrucționarea accesului la informații publice, constituirea unui grup infracțional organizat.
În paralel, vom solicita verificări și asupra legăturilor dintre ISJ Mehedinți și structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean, clanurile interlope și chiar între anumiți procurori, în contextul unor posibile complicități la perpetuarea ilegalităților din sistemul de educație și mușamalizarea acestora.
Publicația eParadigme își reafirmă angajamentul de a monitoriza constant activitatea ISJ Mehedinți și a instituțiilor publice, de a documenta abuzurile și de a expune rețeaua de nepotism, corupție și clientelism politic care sugrumă educația și administrația publică în județul Mehedinți. Această instituție, devenită feuda „lipitorilor de afișe” și a pilelor de partid, trebuie ”demontată din temelii” – cu fapte, documente și acțiune civică și sperăm să contribuim la reconstrucția acestei instituții pe principii democratice și pe fundamentele constituționale și legale.
Totodată, adresăm un apel oficial către Ministerul Educației, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), pentru a ancheta:
• practicile de cenzură instituționalizată la ISJ Mehedinți,
• discriminarea presei independente și a profesioniștilor,
• excluderea deliberată a unor jurnaliști din circuitul informațional public,
• relația netransparentă și partizană a ISJ cu anumiți jurnaliști, ce au fost angajați ilegal în sistemul educațional.
Democrația se apără nu doar în instanță, ci și în spațiul public. Nu vom tăcea. Vom continua să scriem și să dezavuăm abuzurile din sistemul educațional.
Concluzie: democrația nu funcționează în tăcere
Cazul Godeanu vs. ISJ Mehedinți nu este doar o bătălie câștigată în instanță, ci un simbol al rezistenței civice în fața abuzului birocratic și al cenzurii instituționale. Este dovada clară că în România anului 2025, transparența, competența, libertatea presei și dreptul cetățeanului de a fi informat nu sunt simple lozinci – ci drepturi constituționale care pot și trebuie apărate.
Într-un județ unde instituțiile par confiscate de politicieni, nepotism, incompetență, interlopi, interese de clan și obediență politică, această hotărâre judecătorească devine un far de legalitate și speranță. Ea spune răspicat că legea nu se aplică selectiv. Că funcționarii publici nu pot alege ce jurnaliști au „voie” să pună întrebări. Că tăcerea nu este o opțiune legală.
Justiția vrea libertate. Iar libertatea este VOCEA DEMOCRAȚIEI !
Iar noi nu ne vom opri din a o folosi !
Sursa: Hotărârea nr. 75 din 29.01.2025
Hotărârea nr. 445 din 08.04.2025
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează