Nația de marionete: cum ne-au furat educația ca să ne poată manipula

0
cum ne-au furat educația ca să ne poată manipula

Au început cu o promisiune: să ne aducă mai aproape de Europa. Să reformeze, să „alinieze”, să modernizeze. Dar ce a urmat n-a fost o construcție, ci o demolare tăcută. Ne-au luat, bucată cu bucată, temelia: educația. Iar fără ea, tot ce rămâne e tăcerea gândirii și obediența perfectă.

Când distrugi educația, nu doar tai din buget, ci tai din voința unui popor. Îi stingi capacitatea de a întreba, de a compara, de a spune „nu”. Îl dezvelești de discernământ, iar ce rămâne e doar masa de manevră: ușor de speriat, ușor de sedus, ușor de condus.

Cam așa arată realitatea:

  • Conform testelor PISA 2022, 33,2% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional: nu pot înțelege sau folosi informația scrisă în contexte reale (și în 2025 participăm, dar oare mai vrem să știm rezultatele?)
  • România este penultima țară din Uniunea Europeană la toate cele trei domenii testate (citire, matematică, științe), înaintea doar a Bulgariei.
  • Mai mult de 30% dintre români citesc doar o carte pe an.
  • Peste 40% dintre adulți nu înțeleg un text cu instrucțiuni simple (date INS și Eurostat).

Și ce urmează după alfabetizarea formală, dar nefuncțională?

Un popor care nu mai poate deosebi minciuna de adevăr. Care nu mai are exercițiul întrebării. Care votează cu stomacul sau cu ecranul.

Asta e România tăcută, România căreia i s-a spus că școala nu mai contează, că cititul e „plictisitor” și că profesorii sunt „asistați de lux”. Reforma? A venit sub forma haosului: manuale pline de greșeli, materii bulversate, profesori umiliți, îngropați în birocrație și lipsiți de sprijin.

În realitate, n-a fost o întâmplare. A fost o strategie. Pentru că un popor educat e greu de păcălit. Dar un popor obosit, needucat, rupt de carte — acela poate fi dus oriunde. Mai ales unde e mai comod pentru cei care vor liniște, nu libertate.

Ce rămâne?

Rămâne un sistem școlar care nu mai formează oameni, ci funcții. Rămâne un zgomot mediatic care înlocuiește gândirea. Și rămâne sentimentul că ni s-a furat ceva fără să știm exact când sau cum, dar știm prea bine ce: puterea de a decide singuri.

Când îi iei unui popor educația, nu-l lași în întuneric, ci îl transformi în întuneric.


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Lasă un răspuns