Crime din Mureș

Avem un personaj de filme horror, dar fără scenariști iscusiți și fără detectivi geniali. Un bărbat, Emil Gânj (37 ani), acuzat că și‑a ucis fosta iubită și i‑a incendiat casa în data de 8 iulie 2025, a reușit performanța incredibilă de a dispărea în neant. Și nu, nu este încă transformat în serial și mutat la Netflix.

Poliția Română a mobilizat cam tot ce are la dispoziție: trupe speciale, criminaliști, salvamontiști, paznici de vânătoare, drone, câini, ba chiar și localnici speriați care se feresc să mai iasă din case. La un moment dat – apropo de pragmatism – se vehicula și o recompensă de 5.000 € pentru cine dă un pont valid despre locul unde se ascunde acest Houdini infracțional.

În ciuda imensului efort, Emil Gânj rămâne însă de negăsit de o perioadă bună de timp. Până la momentul acesta, sunt implicate sute de persoane în căutări – o adevărată desfășurare de forțe pentru un singur om, fie el și presupus criminal fugit – toată lumea răscolind hectare de teren agricol, păduri și orașe. Și nimeni nu l‑a prins.

Situația „detectivilor” români: realitate vs. ficțiune

  • Nicio antenă de supraveghere performantă, niciun detaliu video clar – doar câteva imagini difuze publicate și așteptările unui noroc incredibil.
  • Zero Hercule Poirot autohton care să sublinieze logic traseul criminalului – doar o masă de oameni cărora, cel mai probabil, li s-a zis: „Căutați pe pășuni și prin poduri!”.
  • Un criminal „de film” care a fugit fără urmă concretă. Da, exact ca în filmele proaste, doar că aici nimeni nu râde la sfârșit.

Viața bate filmul, dar fără scenariști buni

Povestea asta ar putea fi un pilot de serial: un bărbat periculos dispare imediat după o crimă groaznică, sute de potențiali detectivi (unii voluntari, alții cu legitimații) cutreieră dealurile și pădurile… dar fără să dea de urma lui Emil Gânj. Trec mai bine de două săptămâni și nu vedem niciun rezultat concret.

Și totuși… trăim în veacul vitezei (drone, camere video și big-tech-raportări pe rețele sociale) și ar părea de domeniul trecutului să ai un criminal pe care să nu îl poți localiza, nu? Dar da, România reală ne demonstrează contrariul: avem bunăvoință, dar ducem lipsă de detectivi Poirot. Dispunem totuși doar de multe voci oficiale care ne tot încurajează să sunăm la 112 dacă „îl vedem pe suspect”.

Ce moment de glorie al modernității!


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns