Gorjule, Mândrule! Școala de jucării de la Novaci
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2017/03/17349151_1502468016464812_17644537.jpg)
Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea își desfășura activitatea cotidiană, în condiții de normalitate, Școala de Industrie (Școala de Meserii) din com. Novaci-Gorj. Efectivele anuale de elevi școlarizați oscilau în jurul cifrei de 50, uneori mai mulți, alteori mai puțini, iar exigențele erau sporite, ca dovadă fiind numărul relativ mare de elevi repetenți sau retrași.
Sunt extrem de puțini printre noi care își mai aduc aminte că în cadrul acestei școli a funcționat, în intervalul de timp 1904-1906, și o secție de jucării din lemn care confecționa acele obiecte atât de năstrușnice și de plăcute copiilor din familiile țăranilor gorjeni. Apanajul exclusiv al acestei inițiative a aparținut neobositului Witold Rola-Piekarski, un polonez îndrăgostit de meleagurile Gorjului și bun prieten cu dascălul și istoricul Alexandru Ștefulescu.
Din păcate, secția de jucării a funcționat atâta timp cât W. Rola-Piekarski a și locuit la Novaci. Datorită bolii de care suferea, el a fost nevoit să se stabilească în „frumoasa comună climaterică de sub Munții Gorjului”.
Este de la sine înțeles că tot prietenul nostru polonez era și maestru la această școală. Totodată, așa cum au consemnat și unele izvoare istorice contemporane, „obiectele făcute erau foarte frumoase (…) păcat că nu s-a mai continuat” și după retragerea la București a acestui corifeu al Gorjului de la cumpăna dintre secolele XIX-XX.
Din perioada novăceană datează și acțiunea lui W. Rola-Piekarski cu mai tânărul, pe atunci, „student universitar Dimitrie Brezulescu”. Cei doi au organizat „Marile Serbări Novăcene”, prilej cu care „țărănimea română din peste 50 de comune ale Gorjului (…) au prăznuit Jubileul Neatârnării României” (25 de ani de la proclamarea și obținerea independenței).
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook