Proiect de istorie vie dedicat Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul” din Gorj, la Școala Gimnazială Nr. 1 din Motru

Un proiect inedit de istorie vie s-a desfășurat zilele trecute la Școala Gimnazială Nr. 1 din Motru. Împreună cu Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” din București a fost organizată o lecție online de istorie vie dedicat Cavalerilor Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă distincție militară de război a României. Gorjul a dat Armatei Române numeroși militari de carieră, unii dintre aceștia devenind Cavaleri ai Ordinului „Mihai Viteazul”, ca urmare a eroismului lor.

Elevii claselor a VIII-a C si a VIII-a F, au participat la o activitate inedita, în direct de la Biserica „Mihai Vodă” din București, derulată în parteneriat cu Asociația de Reconstituiri istorice „Ferdinand I”. Tema prezentată si dezbătută astăzi, de către domnii Andrei Popete Pătrașcu și Liviu Burcea, cărora le mulțumim pe aceasta cale, a fost „Cavalerii Ordinului Mihai Viteazu”. Pentru 45 de minute, elevii noștri s-au întors în timp și au descoperit eroi ai neamului, personalități militare, fapte de arme, simboluri militare, onoare și cinste. Au fost prezentate fapte de eroism, sacrificiu și demnitate ale generalilor armatei române, de la Constantin Prezan, la gorjeanul Grigore Alexandru Saidac, originar de pe Valea Motrului, din Țiroi – Samarinești (decorat cu Ordinul „Mihai Viteazu”, clasa a III-a). Este a doua activitate de acest fel, Școala Gimnazială Nr. 1 Motru fiind onorată să participe la acest proiect interactiv derulat de Asociația de Reconstituiri istorice „Ferdinand I” din București”, a declarat pentru site-ul Magazin Critic, prof. Jana Daniela Raț, director al școlii din Motru.

Lecție de istorie vie în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, despre Cavalerii Ordinului „Mihai Viteazul”, s-a desfășurat în amintirea gorjenilor decorați cu cea mai înaltă distincție militară de război: eroul aviator Vasile Craiu, generalii Grigorea Alexandru Saidac, Nicolae Pătrășcoiu, Gheorghe Rasoviceanu, Vasile Diaconescu, Aurel Pleșoianu Tâlvescu, Gheorghe Săulescu, Gheorghe Ioan Georgescu, Constantin Iordăchescu, Constantin Sănătescu, Romulus Dumitriu, Titus Gârbea, Radu Korne, Dumitru Carlaonț, Nicolae Cambrea, Mihail Lascăr, căpitanul aviator Dan Scurtu.

Suntem la a doua colaborare cu această școală din Gorj și ne bucurăm să întâlnim elevi pasionați de istorie, implicați într-o mulțime de activități extrașcolare dedicate cunoașterii trecutului, inspirați de vorbele Regelui Ferdinand I al României: Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa!”, a declarat Liviu Burcea, președintele AriF.

Membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, au intrat în legătură online cu elevii gorjeni, în cadrul lecției de istorie vie, de la Biserica „Mihai Vodă” din București, sediul Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”, în perioada interbelică, locul în care aceștia depuneau și jurământul de credință.

Instituit de Regele Ferdinand I în Războiul de întregire din 1916-1919, prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916 și ratificată prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie același an, ordinul era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1 acesta era organizat pe trei clase III, II și I – cu precizarea expresă că „nimeni nu poate obține o clasă superioară dacă nu este decorat cu clasa III”, conform Monitorului Oficial, nr. 223 din 25 decembrie 1916.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns