Cum ne pierdem fertilitatea (de Elizabeth Regnerus)

Foto: Oana Nechifor

Am început să identific un tipar comun de viață printre femeile pe care le cunosc: ele au note aproape perfecte la școală, sunt sportive, au un grup de prieteni apropiați, o viață de credință vie și o familie care le adoră. Ele doboară recorduri sportive la școală, îi impresionează pe profesori cu performanțele lor și sunt mereu surse de inspirație pentru alții când vine vorba de sârguință și etica muncii. În mijlocul tuturor acestor lucruri minunate însă, pe nesimțite ies la iveală semnele unei probleme latente: schimbări dramatice în dietă, ore multe de antrenament, multe straturi de bluze una peste alta, probleme de personalitate, lipsă de energie, absența ciclului menstrual. Asemenea lucruri trec de obicei neobservate.

Situația continuă în felul acesta până când într-o zi tânăra femeie se prăbușește în leșin. Trupul ei pur și simplu cedează. Se dă vina pe dezechilibre hormonale și insuficient somn, tânăra își propune să-și schimbe stilul de viață. Dacă are noroc, medicii își vor da seama și vor admite că toate aceste comportamente sunt semne ale instalării unui necruțător stăpân de sclavi: dismorfia corporală și dereglările alimentare.

În timp ce mortalitatea directă cauzată de dereglările de nutriție e mai puțin obișnuită – doar una din 500 de femei sub vârsta de patruzeci de ani moare din această cauză, morbiditatea sau boala fără vindecare este endemică. Se estimează că una din cinci femei va suferi de dezechilibre nutriționale, cu toate că mulți cred că cifra este subestimată.  Aceste afecțiuni apar cel mai adesea în adolescență sau prima tinerețe, anii decisivi pentru maturizarea aparatului reproducător. Era COVID 19 a fost mai cu seamă crudă și a adus cu sine izolare socială, creșterea numărului de internări și a listelor de așteptare pentru consultații la clinici.

În cercurile mele de cunoștințe, explicațiile standard se aplică doar rareori. La doar puține din prietenele și cunoștințele mele se poate spune că problema e cauzată de goana după trupul perfect în bikini, de dorința de a atrage privirile bărbaților sau de a posta pe Instagram fotografii cu trupuri sculptate perfect. Acestea sunt femei credincioase, inteligente și bune. Însă într-un anume fel au devenit și ele profund convinse de ideea că trupurile lor ocupau prea mult spațiu și aveau nevoie să scadă în dimensiuni.

Cultura morții s-a infiltrat printre noi într-un fel pe care rareori îl conștientizăm. Deghizată sub haina grijii față de „sănătate și stare de bine”, dismorfia corporală și tulburările de nutriție au convins femeile că trupul lor trebuie manipulat, maltratat și făcut cât mai mic cu putință. Luptându-se să supraviețuiască, trupul adesea își stopează procesele reproductive. Mai mult sau mai puțin conștient, această ură față de corp ascunde în sine și multe păreri îndoielnice cu privire la fertilitate. Sunt în joc aici aceleași puteri.

Lucrurile se întâmplă la fel și la scara mai mare a întregii societăți. Ostilitatea față de actul de a da naștere vieții este spiritul din umbră al încercărilor de a elibera femeile de discriminarea reproductivității asimetrice. În lupta pentru eradicarea oprimării și inegalității, mulți au identificat obstacolul ca fiind de natură fizică, presupunând că acesta va dispărea de îndată ce fertilitatea va putea fi ținută sub control strict. Acum, la decenii de la instaurarea regimului global al contraceptivelor, este drept să recunoaștem că planul nu a funcționat. Nu am devenit mai puțin nefericiți, ci dimpotrivă.

Reacceptarea trupului ca pe un dat bun și afirmarea deplină a unicității biologice unice a femeii sunt singura cale spre adevăratul feminism. (…) – continuarea pe CulturaVietii.ro.

Foto: Oana Nechifor


Despre autor: Elizabeth Regnerus studiază filozofia și politica la Universitatea din Dallas. Traducere și adaptare după Public Discourse.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns