Fotografie inedită cu „Masa studiu” realizată de C. Brâncuși, în colecția Asociației culturale Tătărescu – AcT.

O fotografie inedită, cu cea de-a doua Masă de piatră concepută de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a intrat de curând în posesia Asociației culturale Tătărescu. „Fotografia prezintă cele două părți ale mesei, neglijent așezate, pe care cioplitorii care au lucrat la operele brâncușiene, le-au abandonat în partea de Nord a Grădinii Publice, astăzi Parcul „Constantin Brâncuşi”, zona dintre Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” și portalul situat pe digul Jiului, în spatele Muzeului de Artă din Târgu Jiu”, precizează Marinela Strîmbulescu, președintele Asociației culturale Tătărescu – AcT.

„Masa Tăcerii” a fost realizată în anul 1937, într-o primă versiune, din piatră de Câmpulung, după cum precizează unele surse, sub forma mesei ţărăneşti, simplă, joasă, din tăblie (200x 45 cm) şi picior (160×45 cm), fiind amplasată în locul celei de astăzi. Nemulţumit probabil, de dimensiunile ei, în 1938 a comandat la un atelier din Deva, după desenele sale, o nouă masă, din piatră de Bampotoc, cu noi dimensiuni ale tăbliei (215×45 cm) şi piciorul ei (175×45 cm) pe care n-a amplasat-o astfel.

A recurs la o variantă combinatorie care a preluat tăblia primei versiuni drept picior şi pe cea a versiunii a doua drept tăblie, asigurându-i astfel o nouă proporţie interioară şi monumentalitate. Părţile la care a renunţat au fost abandonate într-un desiş din Grădina publică. Mai târziu, acestea au fost duse în Parcul de la „Coloana Infinitului”, iar din 2003 se află în curtea Casei Gănescu, astăzi Muzeul Național „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu

Din dorința de preamărire a eroilor de pe aceste meleaguri care s-au jertfit în Războiul de Întregire, în anul 1937 Liga Națională a Femeilor Gorjene condusă de Arethia G. Tătărescu a hotărât să dăruiască orașului Târgu-Jiu o coloană și un portal de piatră, opere ale sculptorului Constantin Brâncuși. Acestea sunt comunicate primarului orașului, printr-o scrisoare oficială, înregistrată cu Nr. 6330 din 20 octombrie 1937. A fost realizat în perioada 1937-1938, iar inaugurarea lui a avut loc la 27 octombrie 1938. La cele două monumente amintite, s-au adăugat și cele două mese de piatră, cele 12 scaune din jurul „Mesei Tăcerii”, alte 30 de scaune, precum și două bănci de piatră care străjuiesc portalul de piatră dedicat Eroilor, astăzi cunoscut sub numele de „Poartă Sărutului”.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns