Palatul Elisabeta din București, redeschis pentru vizitatori

Asociația culturală Tătărescu

Învăţ să trăiesc în Palatul Elisabeta, învăţ să-l preţuiesc şi să-l înţeleg şi ştiu că putem să punem o amprentă a noastră între zidurile lui, ca o continuitate a tradiţiei româneşti”. (Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române).

În această primăvară, Palatul Elisabeta își redeschide porțile publicului. Expoziția Regală va putea fi văzută:

Vineri 29 aprilie, sâmbătă 30 aprilie, duminică 1 mai, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00.

Vineri, 13 mai, sâmbătă 14, duminică 15 mai, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00.

Vineri, 20 mai, sâmbătă 21 mai, duminică 22 mai, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00.

Pentru orarul lunilor de vară, vom reveni cu detalii.

Vizitatorii nu au nevoie de rezervare prealabilă. Ei se pot prezenta direct la poarta de intrare. Adresa Palatului Elisabeta este Șoseaua Kiseleff nr. 28, Sector 1 București (prin Intrarea Românești de lângă Muzeul Satului).

Biletele pot fi plătite cu card bancar. Tarifele biletelor sunt: pentru copii, studenți și pensionari 20 RON; pentru adulți 40 RON.

Se pot vizita Salonul Mihai I, Galeria de Artă Contemporană, Salonul Carol I şi Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestăţii Sale, Sala Regilor, Holul de Marmură şi Sufrageria Mare. De asemenea, se pot vizita Platforma cu Lei şi grădina Palatului, acolo unde are loc în fiecare an Garden Party şi unde se află “Memorialul Copacilor”, care cuprinde arbori plantaţi de personalităţile regale şi şefii de stat care au vizitat palatul, din anul 2001 până în prezent.

Sunt expuse uniformele militare ale Regelui Mihai I, colecţia de costume populare ale Reginei Elena, decoraţii şi ordine regale, Colecţia Regală de Artă Contemporană, portretele regilor şi reginelor României din toate generaţiile, precum şi masa din Sufrageria Mare, pregătită pentru dineurile oficiale. La finalul turului, musafirii sunt invitați să vadă Magazinul desuveniruri.

Se pot organiza vizite pentru grupuri speciale, scriind un mesaj la relatii.cu.publicul@palatulelisabeta.ro

Expoziția are un caracter permanent și va fi deschisă în lunile aprilie-noiembrie ale fiecărui an. Ea este un proiect al Asociației Casa Majestății Sale.

Palatul Elisabeta a fost în anii 2001-2017 reşedinţa oficială a Familiei Regale a României, prin atribuirea lui în folosința Regelui Mihai I, pe durata vieții. Începând din anul 2020, el este sediul Asociației Casa Majestății Sale, organizație de utilitate publică.

Este locul în care se desfășoară majoritatea evenimentelor şi întâlnirilor publice ale membrilor Familiei Regale. Palatul a găzduit din 2001 până în prezent sute de întâlniri cu reprezentanţi ai vieţii politice, culturale, economice, diplomatice şi academice româneşti și din întreaga lume, zeci de înregistrări pentru radiouri şi televiziuni din întreaga ţară, seri dedicate diverselor regiuni, asociaţii sau proiecte şi vizitele unor membrii ai Familiilor Regale din Europa.

Construit iniţial ca reşedinţă particulară pentru Principesa Elisabeta a României, fiica cea mai mare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, Palatul Elisabeta nu a avut această destinaţie decât între anii 1937-1944. După 23 august 1944, Regele Mihai a folosit palatul până în decembrie 1947, pentru a reveni apoi în 2001 în această clădire.

Arhitectura Palatului Elisabeta îmbină stilul maur cu cel brâncovenesc, făcându-l unic între palatele Bucureştiului. Tânărul arhitect Corneliu Marcu a reuşit să ridice Palatul în doar un an, pe un teren al Parcului Herăstrău.

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu desfășoară aici o mare parte din activitățile publice anuale. Evenimente regale au loc, de asemenea, la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și în Trenul Regal. (familiaregala.ro)


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns