Urmează modificarea Constituției? Klaus Iohannis susține acest lucru. România – republică parlamentară sau prezidențială?

Președintele Klaus Iohannis a confirmat, joi, că este de acord cu modificarea Constituției României, anunțând că în Parlament există o comisie specială care lucrează pe această temă, potrivit Rost.

Președintele Iohannis a susținut, joi, o conferință de presă la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Spitalul Colentina. Dincolo de declarația potrivit căreia „Putin este vinovat pentru situația economică dificilă”, președintele Iohannis a lansat un puternic semnal privind modificarea Constituției.

Jurnalist: „Această coaliție de guvernare, formată din PNL, PSD și UDMR și-a asumat în momentul în care s-a construit ea modificarea Constituției. Vedem că săptămâna aceasta liderul UDMR Kelemen Hunor spunea că România ar trebui să se decidă dacă vrea să fie republică parlamentară sau prezidențială.

Totodată, și liderul PSD Marcel Ciolacu spune același lucru, vrea ca România să se decidă dacă este o republică parlamentară sau prezidențială. Ei vor mai multe modificări ale Constituției. Aș dori să vă întreb dacă dumneavoastră sunteți de acord cu aceste modificări propuse de către social-democrați, liderul UDMR și chiar și cei de la PNL doresc o modificare a Constituției.”

Klaus Iohannis: „Cred că după atâția ani este nevoie de o îmbunătățire a Constituției, o modernizare a Constituției, însă nu îmi doresc să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor. Este o temă foarte importantă, foarte sensibilă, dar în același timp extrem de atractivă pentru tot felul de scenarii și pentru tot felul de interpretări.

Până când nu avem ceva scris, un draft, și se lucrează în Parlament, într-o comisie specială pe asta, este greu de comentat, dar dacă mă întrebați așa direct – Da, sunt chestiuni pe care eu cred că trebuie să le lămurim în Constituție. Amintiți-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate.

Noțiunea nici nu există în Constituție. Deci trebuie să clarificăm cum, cine și când dizolvă Parlamentul. Ce înseamnă alegeri anticipate. Sunt câteva chestiuni mai tehnice care sunt prevăzute în Constituție, așa cum s-au văzut lucrurile atunci când s-a scris Constituția, care în practică nu mai funcționează.

Ca să vă dau un exemplu: un ministru interimar poate să stea 45 de zile, dar dacă criza durează 145 de zile, ce facem, rămânem fără Guvern, rămânem fără miniștri? Este absurd. Deci, astfel de lucruri care s-au întâmplat și am tras învățămintele trebuie să ducă la îmbunătățiri în textul Constituției. (…) – integral pe R3media.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns