Gorjule, Mândrule! Pogonicii

Câmpie - Vaslui / magazincritic.ro

După reforma agrară inițiată de primul domn al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza (aug. 1864), câteva sute de mii de familii de țărani au fost împroprietărite cu pământ. În această situație s-au aflat și mai multe familii de țărani din jud. Gorj.

După ce au intrat în posesia loturilor de pământ, țăranii gorjeni au trecut la cultivarea acestora. Una dintre sursele istorice consultate de noi ne dezvăluie că, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, „plugul era din lemn (…) afară de fierul cel lat și cel lung, chiar și cormanul/răsturnătoarea era tot din lemn”. Nu existau șuruburi de prindere, în locul acestora fiind folosite pene care erau îndesate cu ajutorul unei barde.

În atare condiții, pentru o arătură de calitate, erau înjugați la plug între 8-10 și chiar 12 boi (!), fapt aproape incredibil pentru vremurile noastre. De aceea, în jurul unui plug se grupau 6-7 oameni. Doi dintre aceștia erau numiți pogonici (aveau în stăpânire 2-3 pogoane de pământ, de aici și denumirea). Ei nu dețineau vite de plug, dar aveau în pază și îngrijire toții boii unui plug de arat. Fie vreme frumoasă ori ploaie, fie sărbătoare sau nu, pogonicii mergeau cu boii la păscut în toată perioada aratului (26 martie – 20 mai). În schimbul acestui serviciu li se ara și lor cele 2-3 pogoane de pământ pe care le dețineau.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.


MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoareContează pe ȘTIRI ce contează

Lasă un răspuns