Marius Oprea: Dorințele și nevoile austriecilor devin lege, în România! Președintele Klaus Iohannis și „guvernul său”, conduși de OMV. 

R3Media

Concernul OMV, alături de „colegii” austrieci de la HS Timber, sunt printre „puținele firme” cu „ușa deschisă” la Cotroceni. „Dorințele și nevoile lor, în România devin lege”, a scris istoricul și jurnalistul Marius Oprea pe siteul agenției Mediafax.

El afirmă că sprijinul oferit de Iohannis acestor firme este atât de mare, încât „s-a calificat deja ca, în cazul retragerii sale, să merite un loc în CEO-ul firmelor austriece sus-amintite”.

„Fie că a fost vorba de intervenţia pentru modificarea Codului Silvic, astfel încît Schweighofer să continue nestingherit defrişarea României, fie că vorba de austriecii care gestionează în România, de la Năstase încoace, resursele de petrol, prelucrarea şi vînzarea carburanţilor”, a scris Oprea.

Istoricul a mai scris că în acest moment, exploatarea gazului românesc din Marea Neagră este la mâna austriecilor și indirect, a rușilor.

„Ceea ce nu se spune direct e că exploatarea gazului nostru din Marea Neagră e în mîna şi la voinţa austriecilor. Care ne joacă pe degete, după cum vor: spun că iau ”decizia finală” la mijlocul acestui an”. Reamitesc că, de la descoperirea zăcămîntului de gaz din Marea Neagră a trecut deja un deceniu. Investiţia părţii austriece ar fi de 2 miliarde de dolari, la fel cu a părţii române (prin ROMGAZ). Dar austriecii nu se grăbesc deloc, după cum se vede. Deşi în februarie 2012, directorul general de atunci al OMV, Gerhard Roiss, anunţa că zăcămîntul ”Neptun Deep” este ”cea mai mare descoperire de gaze din istoria OMV”, deloc întîmplător chiar în ziua prezentării bilanţului anual al firmei, în timpul conferinţei de presă. ”Ceva de genul acesta se întîmplă de obicei o singură dată în viaţa unui manager”, mărturisea Roiss la momentul respectiv, declarîndu-se fericit în legătură cu descoperirea, Dar nu s-a ajuns nici pînă acum la exploatarea zăcămîntului. ”Dintr-o dată, nimic nu a mai funcţionat”, scrie ”Der Standard”.

Explicaţiile OMW, privind mai întîi scăderea preţului gazului pe piaţă, urmată de ”legea offshore” a lui Dragnea, şi-au pierdut valabilitatea în prezent, dar întîrzierea continuă. Şi România e cu totul la mîna austriecilor: desi Romgaz a preluat jumătatea de acţiuni de la americanii de la Exxon în aprilie 2022, pentru mai mult de un miliard de dolari, OMV Petrom a rămas ”administratorul” proiectului ”Neptun Deep”. Integral pe R3Media


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns