27 mai: Sfântul Mucenic IULIU VETERANUL, Sfântul IOAN RUSU Sfântul Mucenic TERAPONT | VIDEO

Trinitas TV / Sf Mucenic Iuliu Veteranu, Sf Mc. Terapont și Sf Ioan Rusu

Sfântul Ioan Rusul

Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul s-a născut în Rusia în jurul anului 1690. A fost simplu soldat în armata lui Petru I şi a luat parte la războiul ruso-turc. În 1711 el împreună cu alţi soldaţi au fost capturaţi de tătari şi au fost duși în Asia Mică, în satul Prokopion. Turcii au încercat să-i convertească pe soldaţii creştini la credinţa musulmană prin flatări şi ameninţări iar cei care nu au primit au fost bătuţi şi torturaţi. Alţii, însă au renunţat la Hristos şi au devenit musulmani, în speranţa că-şi vor îmbunătăţi soarta.

Sfântul Ioan nu a fost cucerit de promisiunile bunătăţilor lumeşti, suferind cu curaj umilinţele şi bătăile. Stăpânul său, aga turc, îl tortura frecvent în speranţa că sclavul va ceda şi va accepta islamismul. Sf Ioan a fost neînduplecat în hotărârea sa spunând stăpânului: “Nu mă vei putea întoarce de la credinţa mea prin ameninţări sau cu promisiuni de bunătăţi şi bogăţii. Am să mă supun ordinelor tale de bunăvoie dacă mă laşi să-mi urmez liber credinţa. Mai degrabă îţi dau capul meu decât să-mi schimb credinţa. M-am născut creştin şi am să mor creştin.”

Cuvintele înălţătoare şi credinţa tare, precum şi smerenia şi umilinţa Sfântului Ioan au îmblânzit în cele din urmă inima sălbatică a stăpânului său. Acesta l-a lăsat în pace şi nu l-a mai forţat să renunţe la creştinism. L-a pus să stea în grajd cu animalele de care avea grijă şi Ioan era foarte bucuros să se nevoiască în grajd şi să aibă ca pat ieslea, aşa cum S-a născut şi Mântuitorul. (…)

Sfântul Mc. Iuliu Veteranul

Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul a trăit în secolele III-IV, era de neam traco-roman și a făcut parte din legiunea romană din cetatea Durostorum, oraș din provincia Moesia Inferior (astăzi Silistra – Bulgaria). A devenit veteran după 20 de ani de slujire în armată, fiind camarad cu alți mărturisitori traco-romani de seamă, precum Pasicrat, Valentin sau Eusichie (despre care se știe că Iulie l-a îmbărbătat în temniță, chiar în ajunul execuției sale).

Ca și aceștia, Sfântul Iuliu a primit mucenicia în timpul marii persecuţii din vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian, în anul 304, când a fost adus la judecată înaintea prefectului locului. Dregătorul a căutat mai întâi să-l convingă pe veteran să jertfească zeilor, promiţându-i o leafă substanţială. Veteranul Iuliu a refuzat categoric să se lepede de credinţa sa în Hristos pentru bani. Sfântul i-a declarat dregătorului că era gata mai degrabă să moară pentru Hristos decât să asculte de legile păgâne care cereau aducerea de jertfe unor zei falşi.

Pentru că refuza să aducă jertfă zeilor, este amenințat cu tăierea capului. Sfântul Iuliu Veteranul nu se înfricoșează la aflarea acestei pedepse, dimpotrivă, o consideră o încununare a vieții sale pământești. În procesele verbale de judecată, prezente în “Acte martirice”, aflăm și mărturisirea lui Iuliu Veteranul: “Acela (Iisus Hristos) a murit pentru păcatele noastre, ca să ne dăruiască viața cea veșnică. Hristos Dumnezeu rămâne în vecii vecilor. Pe Acesta de-L va mărturisi cineva, va avea viață veșnică; iar cel ce-L va tăgădui va avea pedeapsă veșnică“.

După mai multe încercări de convertire, Sfântul Iuliu Veteranul le răspunde: “De voi trăi împreună cu voi, va fi pentru mine moarte. Dacă voi muri înaintea Domnului Hristos, voi trăi în veșnicie. Am ales să mor pentru un timp, ca să trăiesc în veșnicie cu sfinții”.

Văzând curajul lui şi credinţa lui neclintită, dregătorul a poruncit să i se taie capul. Sfântul Iuliu Veteranul a primit astfel cununa muceniciei pe 27 mai 304, în cetatea Durostorum. Integral pe: bisericabelvedere.ro


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns