Eveniment. Expoziția de pictură „Introspection Diary XIV” a artistelor plastice Mirela Traistaru și Dorothea Fleiss, la Târgu Jiu

Miercuri, 19 Februarie, a avut loc la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” vernisajul Expoziției de pictură „Introspection Diary XIV” a artistelor plastice Mirela Traistaru și Dorothea Fleiss. Manifestarea s-a desfășurat în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naționale „Constantin Brâncuși”, la Târgu Jiu.

Despre lucrările celor două artiste și proiectul „Jurnal de introspecție” au vorbit publicului prezent la vernisaj: curatorul expoziției Daniel Sur (Institutul Cultural Român), alături de artiștii Mihai Țopescu, Vasile Fuiorea și Adrian Bândea.

În lumea agitată de astăzi, introspecția a devenit o preocupare periferică, ne spune curatorul expoziției, Daniel Sur. Suntem bombardați în mod constant cu informații, termene limită și obligații sociale. Acest ritm necruțător lasă puțin loc pentru momentele de liniște necesare pentru auto-reflecție. Aici intervine expoziția de pictură și multimedia “Jurnal de introspecție” a artistelor Mirela Trăistaru & Dorothea Fleiss. Acest demers artistic vă oferă exact de ceea ce aveți nevoie – un răgaz în acest haos cotidian. Un moment pentru a respira și a vă explora colecțiile de gânduri, emoțiile și tensiuni fizice interioare. Este ca și cum ați pune cotidianul pe pauză pentru a vă reconecta cu sinele vostru interior. Ca și cum ai debloca noi dimensiuni ale conștientizării de sine și ale păcii.

„Demersul Mirelei Trăistaru & Dorothea Fleiss oferă un sanctuar împotriva haosului vieții de zi cu zi, încurajând atenția, conștientizarea de sine și pacea. Vă invită să vă îmbarcați într-o călătorie de auto-descoperire și creștere personală.” – Daniel Sur

“Jurnal de introspecție” este mai mult decât un simplu demers artistic – este un instrument puternic pentru auto descoperirea și căutarea a păcii interioară. În esență, acesta invită spectatorii să se oprească și să-și exploreze gândurile și emoțiile interioare în spațiul senin și contemplativ pe care cele două artiste îl creează cu măiestrie.

Lucrările Mirelei Trăistaru & Dorothea Fleiss reușesc să transmită un sentiment de singurătate și liniște. Interacțiunea delicată a texturilor lucrărilor lor și compoziția minimalistă a acestora creează o atmosferă liniștită, încurajând o conexiune profundă și meditativă cu artistele. Astfel, îi este permis privitorului să-și exploreze gândurile și emoțiile interioare în spațiul senin și contemplativ al artei.

Tușele libere, gestuale, au o calitate eterică, curgătoare, care evocă o stare de contemplare profundă sau de transcendență, atrăgând privirea în interior prin jocul culorilor și al umbrelor.
Fiecare lucrare este o compoziție atentă, concepută nu doar pentru a fi văzută, ci și experimentată – promovând o conexiune personală care vă poate lumina propria cale de introspecție și vă poate stimula creșterea interioară.

Mirela Trăistaru, absolventă a Liceului de Arte Plastice „Romulus Ladea” şi a Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” (Sectiile de Design vestimentar şi Pictura) din Cluj-Napoca, cu un Master în Pictura la Universitatea de Arte Bucureşti, Doctor în Arte vizuale cu tema Body-painting, este pictor, designer vestimentar, grafician, scenograf, specialistă în body-painting şi lucrări monumentale. Este curator al Bienalei de carte obiect din Bucureşti şi a numeroase expoziţii internaţionale. A avut expoziţii personale şi de grup în ţară şi în lume (Japonia, China, Coreea de Sud, India, Elvetia, Olanda, Franta, Polonia, Danemarca, Austria, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, SUA, Egipt, Maroc, Turcia, Macedonia de Nord, Kosovo, Serbia, Albania). A participiat la bienalele de artă din Lyon, Beijing şi Cairo. De asemenea, are o bogată activitate cinematografică, teatrală şi de televiziune. A realizat costume pentru o serie de spectacole şi filme de artă, lucrând cu regizori importanţi, precum Sanda Manu, Lucian Giurchescu, Alexandru Tocilescu, Ion Lucian, Chris Simion, Horaţiu Mălăele şi Gelu Colceag.

Dorothea Fleiss, artist şi psiholog format în România, Germania, Franţa şi Italia, a fost protagonista a peste 70 de expoziţii organizate în România, Japonia, Senegal, Mongolia, Ungaria, SUA, Chile, Taiwan şi Tailanda. De asemenea a fost invitată la numeroase bienale desfăşurate în Egipt, Senegal, Mexic, Brazilia, Ecuador, Japonia şi Coreea de Sud. Este membră a Uniunilor Artiştilor Plastici din Germania şi România. A obţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Între 1996–2003 a urmat The Art Institute, Filderstadt, Germania / The Art Institute Stuttgart; între 2007–2013 a studiat la IB University Stuttgart, Germania / Creative Pedagogy and Art Therapy – B. Sc după care s-a specializat în terapia prin artă urmând cursurile L’Ecole Européenne de Psychothérapie Analytique (Eepssa), Strasbourg, Franţa – Psychotherapy şi Società Italiana di Biosistemica, Bologna, Italia – Biosystemic Psychotherapist; între 2011–2013 a urmat HKT University Nürtingen Germania, Art Therapy – M.A. Din 2024 este doctor în Arte vizuale al Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Lasă un răspuns