Retrospectivă culturală: Cum a luat forma teatrul?
Se ştie că teatrul grec a luat naştere din imnurile cântate în cor în cinstea lui Dionisos, venerat de ţărani că divinitate ocrotitoare agospodăriilor.
La sărbătorile lui Dionisos, după ritualurile ceremoniale menite să obţină din partea zeului recolte bogate, urmau petreceri cu cântece şi dansuri, unde cântăreţii purtau măşti de ţap,”tragos” şi înfăţişau făpturile legendare de sileni şi satiri, prietenii lui Dionisos. Condus de un „corifeu”, corul interpreta atiuni din viaţă zeului.
Apoi corul s-a împărţit în două semicoruricântând alternativ, în frunte cu doi corifei ce îşi reaspundeau reciproc. În momentul când unul din corişti a răspuns corului şicorifeilor prin cuvinte atribuite zeului, că şi când el ar fi fost Dionisos însuşi, în acel moment a apărut de fapt primul acor. Faptul s-a petrecut când Pisistrat (tiranul Atenei), a organizat aici, primul spectacol teatral, în anul 534 i.Hr.
De acum înainte, drumul teatrului era deschis, în curând legendă lu Dionisos a fost înlocuită cu subiecte luate din trecutul istoric sau legendar al oamenilor. Coriştii şi actorul vor urcă pe o estradă spre a fi văzuţi de public şi , în fine, Eschil va introduce al doilea actor.
Corul este acest sâmbure original din care s-a născut tragedia, reprezenta „vocea poetului” sau glasul conştiinţei cetăţeneşti a publicului.
Prin cuvintele sale, corul dădea explicaţii asupra antecedentelor sau asupra faptelor ce urmau să se desfăşoare pe scenă. Corul era unfel de „actor colectiv” care, prin intervenţiile şi dansurile sale mimice de mare expresivitate, sporea estetică, grandoare şi dramatismul spectacolului.
Prof. Mariana Ghițulescu, curs: Istoria Teatrului, 20 martie 2014
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ