Infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei! ART. 271. Obstrucţionarea justiţiei
Analiza publică cu referire la aplicabilitatea Codului Penal în România ultimilor ani, continuă! Vom extrage mai întâi articolele care prevăd pedepsele în cazul comiterii unor infracțiuni. Rugăm cititorii să trateze cu atenție cercetarea tuturor articolelor pentru a da fiecare verdictul de pozitiv sau negativ legislației românești, în funcție de conștiința fiecăruia. Acolo unde este cazul vom interveni cu păreri personale. De asemenea, dorim ca și domniile voastre să vă exprimați părerea față de blândețea anumitor pedepse care mai mult încurajază infracțiunea decât să o combată.
Iată ce se scrie despre „Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei”, TITLUL IV:
ART. 271. Obstrucţionarea justiţiei
(1) Persoana care, fiind avertizată asupra consecinţelor faptei sale:
a) împiedică, fără drept, organul de urmărire sau instanţa să efectueze, în condiţiile legii, un act procedural;
b) refuză să pună la dispoziţia organului de urmărire penală, instanței sau judecătorului sindic, în tot sau în parte, datele, informaţiile, înscrisurile sau bunurile deţinute, care i-au fost solicitate în mod explicit în condițiile legii, în vederea soluţionării unei cauze, se pedepseşte cu închioare de la 3 luni la un an sau cu amendă;
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul persoanei urmărite sau judecate pentru infracţiunea care formează obiectul procesului penal.
Dacă acest articol este strict legat de cele precedente, poate avea și o abordare subiectivă, în funcție de persoana ce urmează a fi anchetată. Gradul de rudenie nu trebuie să favorizeze în nici un fel vreo infracțiune, indiferent care ar putea fi aceea.
Rămân la aceiași idee… Nu condamnarea infracțiunilor ar fi o problemă, ci subiectivitatea cu care poate fi aplicată aceasta, având în vedere încălcarea „principiului separării puterii în stat” prin subordonarea justiției puterii legislative și executive. Prin urmare, nu pedeapsa este problema ci modalitatea aplicării acesteia. Și de aici argumentele pot continua în funcție de educația și gândirea fiecăruia.
Mai multe: aici
extras din:
CODUL PENAL din 17 iulie 2009 (*actualizat*)
(LEGEA nr. 286)
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 24 iulie 2009,
Data intrării în vigoare : 1 februarie 2014
______________________________________________________________________________________________________
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook