Prima Șezătoare după mai bine de 60 de ani, în căminul de sub streașina Bisericii Ortodoxe. Afirmarea identității românești prin Datină, unitate în jurul Icoanei și a straiului popular strămoșesc.

După rugăciunea rostită de preotul paroh al bisericii din Brețcu, Ioan Velimiroviciu si de părintele Anthonio Pintrijel locul începu a zumzăi asemenea unui stup. Cu mic cu mare, zeci de români au venit din Ojdula, Mărtănuș, Zăbala si Tg. Secuiesc pentru a se întâlni cu frații și surorile lor din Bretcu, să învețe împreună meștesugul straielor populare, sub coordonarea prietenelor noastre Alexandra Pintrijel Hagiu din Zăbala siAna-Maria Trandafir, bucureșteanca adoptată de zăbălenii noștri dragi. Luminița Bunghez, organizatoarea șezătorii din Voinești Covasna, una din doamnele care confecționează costumele populare pentru 1 Decembrie a fost deasemenea invitat de seamă, făcând totodată si o parte din probele necesare pentru croirea pantalonilor flăcăilor din Brețcu.

Brețcu2

Am avut cu prilejul acestei întâlniri de suflet marea bucurie să cunosc un om minunat din Tg. Secuiesc, pe Raicea Mihaela, cadru didactic la Scoala Gimnazială din orasul mai sus amintit, o româncă demnă, cu principii sănătoase de la care cu toții avem multe de învățat. Sunt convins că pe viitor vom avea multe și frumoase proiecte comune. Am revăzut-o cu deosebită plăcere pe poeta noastră, tot din Tg. Secuiesc, Mihaela Aionesei, o altă luptătoare neobosită pentru identitatea națională a românilor din Inima Țării, dar si a celor din Basarabia si Bucovina. Doamna Maria Crețu-Graur, directoarea ziarului Mesagerul de Covasna ne-a povestit tuturor emoțiile trăite cu o seara în urmă la Balul Fundației ”Mihai Viteazul”, destăinuindu-ne totodată ”file” din titanica muncă de redacție si nu numai. pe care o depune zi de zi. Încă de la intrarea în cămin, le-am îmbrățișat pe prietenele mele de nădejde Badiu Iliana și Fenechiu Mihaela din Brețcu, alături de care acum trei luni au bătut prin vânt și ploaie ulițele satelor ”Bătrânilor lui Dumnezeu”, Vidăcuț si Săcel din Harghita pentru a dărui un strop de fericire celor mai nevoiasi decat noi. Am revăzut-o cu drag si pe doamna Livia, românca cu steag tricolor la casa de poveste a domniei sale. Alături de acesti minunati oameni un aport important în organizarea sezatorii l-au avut si alti brețcani inimosi cum ar fi doamnele educatoare Miron Oana, fiica părintelui Ioan din Brețcu și Maria Zarzu, doamna Vlej Szekely Katalin și familia Sorin Marian Neculae si Emilia, cărora le multumim din suflet pentru efortul depus! Destoinica familie Roman din Mărtănuș ne-a fost din nou alături. Domnul Roman si doamna Lăcrămioara de fiecare dată îmi dau senzatia că nimic nu este prea greu, că totul e posibil. Au în sufletul lor puterea asta, pe care mi-o transmit de fiecare dată când îi văd. Sunt ca si fratii mei, si le mulțumesc pentru asta. Înainte de Florii, i-am spus doamnei preotese Elena Cosneanu: ”Ai mâini de aur, în scurt timp vei țese straie populare de parca asta ai facut toată viața” Am avut dreptate. Elena ne-a arătat mai multe modele cusute de ea care ne-au impresionat pe toți. Dintr-un suflet mare de român, asa cum îl are ea, nu poate iesi decat ceva minunat. Iti multumesc Elena si pentru faptul că datorită ție în Oituz de Covasna există grădiniță cu predare în limba română. Hristos să-ti dea ție, părintelui Valentin si comorii voastre de fetiță putere și fericire!

Brețcu3

Când Sezătoarea era în toi, pe ușa căminului a intrat un numeros grup de bucureșteni condus de domnul Costin-Ion Corboianu, directorul unei agentii de turism, care cu cateva zile în urmă a avut năstrușnica și neinspirata idee să intituleze un traseu turistic prin Harghita și Covasna ”Excursie în ținutul secuiesc”. Bineinteles că pe pagina lui de fb. i-a sărit în cap o gramada de lume, căci asa cum știm cu toții mai sus numitul ”ținut” nu există. Pentru a-i demonstra acest lucru (deși omul nostru nu a fost rău intentionat, căzând ca mulți alții in capcana acelui concept) prietena noastră Florentina Teacă a avut initiativa să-l invite la Șezatoarea de la Bretcu, să vadă ca pe aici, prin Harghita și Covasna trăiesc și români, români care-și țin tradițiile ți care consideră că locuiesc nu într-un ținut anume, ci în județele Harghita și Covasna. Ce să zic, omul nostru de la agenție a fost chiar impresionat de ce a văzut. Câțiva reporteri de la Radio România Actualitați și de la Antena Satelor aflați în grupul de turiști ne-au luat interviuri, arătându-se binevoitori și deschisi spre orice dialog. Oricum, eu consider că am câștigat un prieten, Costin fiind un român onest și inimos, care și-a dat seama în cele din urmă de greseala făcută. Sunt convins că va aduce turiști și la Sîntilia de la Zăbala sau de la Voinești, va face un traseu și prin Tulghes, Voslobeni, Livezi sau în zona Întorsurii Buzăului. Vor avea ce vedea: români în straie populare, tradiții frumoase, la fel ca în Bucovina sau Maramureș.

Doamne ajută dragi prieteni, românii din Inima Țării țin Icoana deasupra capului si poartă costumul popular românesc cu demnitate. Aici, România trăiește prin ei. Dumnezeu să-i întărească iar pe noi să ne facă vrednici de a le le fi alături!
Te îmbrățișez, draga mea Miron Maria!!!

de Mihai Tîrnonveanu

______________________________________________________________________________________________________

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns