Vocile Cimitirului Vesel
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2017/03/Cimitirul-Vesel1.png)
Am ascultat absolut întâmplător Radio Renaşterea, al Mitropoliei din Cluj, unde tocmai începea interviul cu minunea asta de om pre numele său Peter Damian Hurley, irlandezul împătimit de ţărănia românescă, pe care a ridicat-o din sila intelectualilor noştri de azi, elitele de carton, la rang de nobleţe şi care face eforturi disperate ca să salveze modul de viaţă sătesc, acolo unde el mai există, din faţa tavalulgului corporatist/neoliberal (este celebră scrisoarea adresată premierului Cioloș anul trecut). Pentru că îşi da seama nu numai de substanţa lui imuabilă, dar şi de faptul că este perfect viabil şi acum, deşi enunțul acesta smulge zâmbetele condescendente ale cartoanelor locale.
Aflu stupefiat că o legendă a Irlandei, compozitorul Shaun Davey, a avut ideea genială ca să scrie o serie de lucrări care au la baza textele (epitafurile) din Cimitirul Vesel de la Săpânţa, scoţând un CD denumit „Vocile Cimitirului Vesel”, împreună cu corul Facultăţii de Teologie din Sibiu. Asta prin 2008, dacă am înţeles bine.
De ce aflu abia acum, la aproape un deceniu, că ethosul Maramureşului este prelucrat de cel mai mare compozitor irlandez al acestor ani? Şi că opera aceasta a avut o singură reprezentaţie discretă la Ateneul Român, acum mulţi ani?
Nu avem oare, la nivel de stat – şi aici mă refer inclusiv la Ministerul Culturii şi ICR – datoria că să facem acest gest de recunoştinţă şi să-i fie cântate mai des lucrările irlandezului Shaun Davey?
Vă supun atenţiei tot CD-ul, dar mi-a plăcut în special compoziţia dramatică dedicată Ilenei Stan cântată de altă vedetă irlandeză, Rita Connoly, în română, şi care ne transmite sfâşierea unei femei care şi-a lăsat în lume singuri şase coconi (copii), odihnindu-se în cimitir la 37 de ani (nr.2), şi veselia bătrânului dansator Ilie Pătrunjel, care a murit la 96 de ani (nr.6).
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet