Sfânta Mănăstire Făgețel, jud. Harghita a adunat în jurul ei mii de oameni din toate colțurile „Inimii Țării” dar și de peste munți!

  Sfânta Mănăstire Făgețel, jud. Harghita în ziua pomenirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Poporul român credincios adunat în jurul Bisericii Ortodoxe, în jurul înalților săi ierarhi, păzitorii Rânduielii. Mii de oameni au venit aici din toate colțurile Inimii Țării dar și de peste munți, din Moldova, uniți prin ortodoxie și de apa Trotușului în care sângele moldovenilor, ardelenilor și muntenilor a curs adeseori în volbură de-a lungul Istoriei, pentru a răsări din această jertfă o Țară unită. 

Totul a fost copleșitor, un duh de frățietate rar întâlnit a străbătut ca un fior din timpuri vechi adunarea; dar îndrăznesc să spun că momentul în care, în prezența Mitropolitului Ardealului, IPS Laurențiu Streza, Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului i-a mulțumit Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei pentru vrednicia misiunii Sale a fost cel mai adânc, cel mai profund. Am văzut asta și în privirile prietenilor mei dragi pe care i-am reîntâlnit acolo, din Mărtănuș, Ojdula, Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc, Zăbala, Livezi, Brețcu presărați prin mulțimea de credincioși. Toți cei strânși am simțit fărăîndoială asta. Suntem o mare familie, cu bucuriile și necazurile noastre pe care le ducem cum putem. Avem însă în ochi o fericire aparte atunci când ne vedem căci știm că suntem pe același Drum și că ne ridicăm la nevoie unul pe celălalt iar bucuria o împărțim. 

Fiind în lume, cu păcate, căderi și ridicări, ne străduim fiecare și împreună să mergem pe Linia Neamului și a Rânduielii. Nu voi uita niciodată cuvintele unui Om: ”frate Mihai”. Redau mai jos relatarea acestei Zile, de pe pagina Episcopiei Covasnei și Harghitei:

  ”Valea râului Trotuș a răsunat în dimineața zilei de 29 august 2017 în cântec de bucurie duhovnicească, deoarece Biserica Mănăstirii Făgețel s-a înveșmântat în veșnicie, fiind sfințită de 8 Ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare.

La invitația Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei de a fi alături de poporul binecredincios și clerul Eparhiei, au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, , Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmicului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, precum și o delegație de clerici din Mitropolia Vidinului, Bulgaria, condusă de Preasfințitul Părinte Polycarp de Belogradchik, Episcop-Vicar al Mitropoliei Vidinului.

Tirnoveanu177

Soborul slujitorilor, încă din zorii zilei a participat alături de credincioșii veniți spre a gusta din marea binecuvântare a acestui moment, la săvârșirea Slujbei Târnosirii noului locaș de cult, pentru ca mai apoi, să sporească urcușul duhovnic prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în Altarul de vară al ansamblului monastic.

După săvârșirea Târnosirii noii Biserici cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, în prezența unei mari mulțimi de credincioși veniți din toate colțurile țării, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a rostit un bogat cuvânt de învățătură despre însemnătatea Sfințirii Bisericii.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, care a amintit despre importanța Praznicului de astăzi, precum și despre istoria locului unde se află ridicată frumoasa podoabă bisericească a acestei zone binecuvântate de Dumnezeu.

Ierarhi Harghita1

La finalul Sfintei Liturghii, prin Binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preacuviosul Părinte Stareț Ghelasie Mureșan, Exarh al Mănăstirilor din Eparhie, a fost hirotesit Arhimandrit, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, ocazie cu care a fost distins și cu ordinul bisericesc Crucea Șaguniană pentru clerici a Mitropoliei Ardealului.

A urmat cuvântul de mulțumire al Ierarhului locului, Preasfințitul Părinte Andrei, care a mulțumit Ierarhilor prezenți la acest eveniment de mare importanță istorică și duhovnicească, care va rămâne înscris pentru veșnicie în sufletele celor prezenți, Oficialităților locale și centrale, Clericilor, și nu în ultimul rând, bunilor credincioși, ctitori ai acestui sfânt locaș de închinare.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Anastasios din Târgu Mureș.

Tot astăzi cu binecuvântarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, a avut loc finalizarea proiectului „Portul popular, identitate culturală”, Ediția a II-a, desfășurat de Asociația Social Educativă Andrei Șaguna în parteneriat și cofinanțare de la Consiliul Județean Harghita, prin care s-au achiziționat costume populare pentru tinerii care frecventează Centrul Cultural Miron Cristea, prezenți astăzi la Hramul Sfintei Mănăstiri.”


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns