ÎNTRE CLERICI ŞI POPOR (I)
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2016/02/CIUPERCENI-GJ2.jpg)
Există o vorbă: „de la vlădică până la opincă”. Însemnând „tot poporul”, „toţi oamenii”, „fiecare (fără excepţie)”.
De ce nu este „de la împărat până la opincă”? (Fie că împăratul ar fi verde, roşu, galben, albastru sau cu dunguliţe…)
Răspunsul, simplu şi trist:
pentru că ultra-naţionalismul grec al Patriahiei de Fanar (Istambul) nu răbda hirotonirea de episcopi/vlădici ne-greci decât extrem de greu.
Ca urmare, în vreme ce la 3-4 mii de greci exista un episcop – uneori şi la câteva sute de greci, de fapt! – la români exista un episcop la 3-4… sute de mii de oameni!
Şi cum domnitorii noştri se schimbau adesea la 2 ani de zile, ba chiar şi mai des, iar episcopii după ce treceau la Domnul, erau mai rari şi mai puţini episcopi decât domnitori!
Jalea este că suntem exact în aceeaşi situaţie şi astăzi.
Domnii politicieni sunt mulţi, foarte mulţi, foarte, foarte mulţi.
Episcopii, tot puţini, tot unul la sute de mii de români. Adică mult prea departe de cler şi popor, mult prea sub controlul unor cadre administrative.
După Canonul 6 Sardica (344), o aşezare ce are nevoie de mai mulţi preoţi are nevoie şi de episcop.
În Serbi, Grecia şi alte ţări ortodoxe, fiecare oraş sau orăşel are episcopie.
La noi, în locurile în care era nevoie de episcopi s-au pus ca înlocuitori preoţi cu funcţie administrativă – protoiereii.
Dându-se, astfel, ceea ce ţinea de harul şi rostul duhovnicesc al episcopiei… administrativului.
De fapt fiecare protoierie s-ar cuveni să fie episcopie.
Ceea ce ar face ca episcopul să aibă mai puţine griji lumeşti şi administrative, să fie mai aproape de clerici şi de ceilalţi credincioşi, să redevină părinte şi veghetor al turmei.
Oamenii şi-ar cunoaşte episcopul şi episcopul ar cunoaşte oamenii. Ceea ce ar îmbunătăţi enorm de mult pastoraţia, activitatea misionară, culturală şi socială etc.
Şi, în acelaşi timp, ar reda Bisericii Româneşti puterea pe care o merită după numărul de mireni şi călugări pe care îl are.
Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook