Ciocolată cu piper

  A participa la un eveniment cultural este o ocazie de-ați însenina sufletul. Așa se zice. Nimic mai adevărat! Întâlnirea mea cu Regis de Sa Moreira este una dintre dovezi. L am întâlnit cu ceva timp în urmă, la biblioteca din Samugheo- Sardinia, Scriitorul franco-brazilian a prezentat două dintre cărțile sale: ”Il libraio” și ”Marito e moglie”. Regis de Sa Moreira s-a născut într-o suburbie a Parisului,pe 3 noiembrie 1973.Tatăl său este brazilian iar mama sa este franceză. A fost căsătorit timp de patru ani cu o americancă. A locuit patru ani la New York,apoi după divorț a locuit 2 ani în Brazilia. Actualmente locuiește la Paris. Pas de temps à perdre, Zéro tués, Le Libraire et Mari et femme( în curs de adaptare cinematografică) sunt romane care au succes atât la public cât și la critici .

Regis de Sa Moreira a obținut în anul 2002 premiul ”Le livre Elu”.
În Italia o obținut un mare succes cu romanul ”Il libraio”, publicat de editura Aisara în 2011.
Înaintea evenimentului culesesem câteva informații de pe internet despre autor, nu puteam să mă prezint așa, tam-nesam, fără a ști măcar câte ceva despre acesta. Deși, a fost un număr restrâns de participanți, atmosfera a fost încărcată cu multe energii pozitive, vibrațiile unor suflete cu adevărat iubitoare de artă, de frumos. Domnul Luigi Todde, consilier cultural al primăriei locale, m-a surprins foarte plăcut (l-am cunoscut la întâlnirea cu un alt scriitor de excepție, Dan Lucian Teodorovici) Pe lângă faptul că este un bun organizator, domnul Luigi are și un simț artistic foarte dezvoltat. M-a surprins în mod foarte plăcut și doamna Rita Sulis, bibliotecara localității. Aceasta a dat dovadă de o bună cunoaștere a tot ceea ce ține de domeniul artistic. Doamna Rita Sulis indosariază date și mai mult decât atât: empatizează cu acestea! O doamnă franceză Anna (scuze, nu-i rețin decât prenumele), stabilită prin căsătorie aici. în Sardinia, a tradus excepțional. Această doamnă a intervenit cu impresii personale referitoare atât la actul artistic în general cât și la cărșile prezentate. Dintre cei prezenți, mi-a atras atenția un tânăr student (după aspect aș fi putut jura că-i un mușchetar), tânăr care era ”un fel de sugativă ”a cuvintelor autorului.

Regis de Sa Moreira a ascultat cu răbdare toate întrebările și a răspuns la toate într-un stil de mare maestru,mânuind fiecare vorbă cu o baghetă magico- invizibilă.! Deși sunt o timidă, i-am adresat și eu câteva întrebări. Iată-le!

*

Prima întrebare:
Patrick Mondiano este un mare scriitor, a publicat peste 30 de cărți: La ronde de nuit, Une jeunesse, Voyage de noces… În viața privată și-n cărțile sale, autorul caută propria identitate, este una dintre temele principale.

Domnule Regis de Sa Moreira, care este una dintre temele principale din cărțile și din viața d-voastră?
Mulțumesc!
Răspuns: Ce caut?! O punte. O punte între real și fantastic. Eu scriu nu pentru mine, scriu pentru public. Vreau să fie mulțumit de ceea ce transmit. De aceea, caut să-i cunosc gusturile, așteptările. Vreau să găsesc o punte realo-fantastică, între mine și cititor!

**

A doua întrebare:
Jean Marie Gustave le Clezio (laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2008)trăiește cu mare intensitate în lumea sa interioară. A tradus din mitologia indiană, a scris peste 54 de cărți: Le proces-verbal(tradus și în română), La fievre(nuvele), Voyages au pays des arbres, Desert…

Le Clezio a început să scrie de când era elev și se știe că a avut un mare suport moral din partea colegilor.
Domnule Regis de Sa Moreira, de când ați început să scrieți și care sunt primele persoane care v-au oferit suport moral, care v-au încurajat să vă urmați steaua, muza?

Mulțumesc!
Răspuns:
Am început să scriu pe la 19 ani. Scriam scrisori. M-au încurajat fetele (autorul a surâs șmecherește) și frații mei. Mai ales unul dintre aceștia care mă ajută și acum. El este primul care-mi vede manuscrisul.

Unii prieteni, unii membri ai familiei mă susțin și material.
Eu pe lângă scris mai fac câte ceva, pentru că după cum se știe,nu se poate trăi numai din ale scrisului.

A treia și a patra întrebare:
Sully Prudhomme, pseudonimul lui Rene Francois Armand (premiul Nobel pentru literatură în 1901)a scris poezii care-au îmbinat idealismul și perfecțiunea artistică.

Domnule Regis de Sa Moreira,scrierile d-voastră ce îmbină?
De fapt, ce este scriitorul?! Nu este acesta, un maestru cofetar care caută ingrediente secrete pentru a avea cât mai mulți ”clienți mulțumiți”?! Normal ”reușita” depinde și de combinații, de dozaj. În seara aceasta două dintre ingredientele folosite de d-voastră nu mai sunt secrete. Le știu! Sunt ciocolata și piperul. Da, provocați simțurile, domnule Regis de Sa Moreira!

Ne puteți spune și alte ingrediente secrete?
Răspuns:
Frumoase întrebări. Îmi plac mult.
Au legătură exact cu ceea ce experimentez. Combinații stranii la prima vedere.
Alte ingrediente secrete?! Dacă le-aș spune nu ar mai fi secrete (surâde larg). În scrierile mele nu există un prag între real și imaginar. Soțul trăiește în corpul soției și duce o viață normală, viața unei soții. Pentru ”il libraio” unele cărți sunt oameni și le tratează ca atare. Scrierile mele, îmi place să cred, conțin combinații stranii care plac. Ați intuit bine: scrierile mele conțin ciocolată și piper!

A cincea întrebare:
Victor Delacroix, unul dintre cei mai pari pictori romantici francezi, a realizat multe opere de inspirație istorică, mitologică, orientală și a ilustrat multe cărți de Shakespeare, Walter Scott, Goethe…
Domnule, Regis de Sa Moreira, dintre toți pictorii francezi contemporani sau nu, care v-ar plăcea să ilustreze cărțile d-voastră?

Mulțumesc!
Răspuns:
Frumoasă și această întrebare! Nu m-am gândit până acum.
Să mă gândesc un pic…. Da,ar fi Marc Chagall!
Ar reuși să transmită ceea ce vreau. Da, cu siguranță, l-aș alege pe Chagall!
Eu:
Marc Chagall a făcut echilibristică pe firul viselor,a transportat realul în vis, întreaga sa operă este un teatru de vise. Off, trebuia să vă intuiesc răspunsul, într-adevăr, Chagal ar fi alegerea perfectă!

*****

Regis de Sa Moreira este de o modestie caracteristică marilor scriitori. Pe câțiva dintre aceștia am avut șansa să-i cunosc personal:Florin Bănescu,Dumitru Siniteanu, George Țărnea, Dorel Sibii, Gheorghe Schwartz, Cornel Marandiuc, Vasile Dan, Ioan Matiuț, Petre Don, Ligia Tomșa, Horia Nicolae Nicoară, Rodica Monica Iacob, Dan Lucian Teodorovici…
Unii au trecut cerul dincolo, sunt îngerii de dincolo, alții sunt încă aici, sunt îngerii de aici…
Psst,să nu le speriem zborul!

Lăcrimioara Iva


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns