Povești cu tâlc din Marele Război (XIV).
Povestea unor biserici din județul Gorj afectate de Marele Război
Reacția cititorilor noștri față de pagubele suferite de biserica din Vădeni în Marele Război ne-a determinat să prezentăm succint și alte biserici din județul Gorj care au înregistrat diverse pagube în prima conflagrație mondială.
Mănăstirea Lainici, situată în defileul Jiului, un monument istoric cu pictură bizantină. La încheierea Primului Război Mondial mai existau doar pereții cu pictura zgâriată și scrisă cu diferite nume de soldați cotropitori. Pagubele înregistrate aici trădează „profanarea cea mai sălbatică și lipsa de respect față de cele sfinte”.
Schitul Lainici a fost distrus de trupele germane în retragere. Unele dependințe au fost incendiate și chiar arse, iar „bisericuța a fost devastată neomenos”.
Biserica din Sâmbotin a fost sfințită pe la 1913-1914. Datorită poziției strategice „a fost folosită de armatele germane pe post de redută”. I-a fost găurită ușa altarului pe unde s-a scos țeava mitralierei. Acoperișul, turla și mai mulți pereți au fost ciuruiți de gloanțe.
Biserica din Bumbești-Jiu Jiu a suferit daune în timpul invaziei (documentele ne arată că invadatorii au transformat-o în grajd pentru cai), ocupației, dar și al retragerii armatelor germane (acum au folosită ca și cazarmă pentru militari care au făcut focul și au bătut cuie în pereți). A fost făcut focul în interior, iar pictura s-a deteriorat datorită fumului. Totodată, acoperișul a fost ciuruit de gloanțe, trăgându-se în ea cu tunul. Asemănător, turla bisericii parohiale din Cartiu „a fost lovită cu o ghiulea de tun”.
Biserica din Turcinești a suferit pagube evaluate la suma de 8.070 lei. Au dispărut clopotele, lumânări, veșminte preoțești, odoare etc.
Gabriel Sarcină
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook