Povești cu tâlc din Marele Război (XVIII). Ce poate face un sat pentru eroii săi?
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2015/06/Mărăsești39.jpg)
Mausoleul din Mărăsești / magazincritic.ro
Este vorba despre satul Godinești din comuna eponimă, județul Gorj. Unele statistici ne arată că în Marele Război au căzut pe câmpul de luptă 124 de eroi.
În primii ani interbelici, din inițiativa învățătorilor în rezervă N. Drăghiescu și N.Gh. Ecobici – cel din urmă invalid de război, s-a luat decizia ridicării unui monument „pentru a cinsti cum se cuvine faptele de arme și numele” eroilor.
Cei doi sunt și coautori ai unei cărți intitulate „În amintirea a 129 Eroi ai Patriei din Godinești – Gorjiu” (1 erou – de la 1877/1878; 4 eroi – campania 1913; 124 eroi – Marele Război). Regăsim aici date despre numele și prenumele eroilor, studii, stare civilă, data nașterii și a morții, numărul copiilor, starea socială s.a.
În ridicarea monumentului s-au implicat mai mulți fruntași ai satului Godinești. Aceștia au publicat un apel. S-a constituit și un comitet de inițiativă, apoi s-au înaintat liste de subscripție pe care au subscris „câteva sute de subscriitori”.
Susținerea sătenilor trebuie apreciată, mai ales că din puținul lor au înțeles să contribuie pentru slava celor care „s-au dus să apere ceea ce avem mai scump – Patria”. Cu atât mai laudativă una din frazele care o regăsim în apelul la mobilizare, frază pe care o redăm și noi: „N-avem destule cuvinte de a lăuda această faptă de cinste a satului Gorjan – Godinești”.
Puțini dintre noi știm că a existat și o corespondență între membrii Comitetului godineștean pentru ridicarea monumentului și Comisia Interimară a orașului Târgu Jiu, document păstrat în arhivele gorjene. Spre lauda lor, cei din urmă au donat „patru stâlpi de fontă cu felinare” care să servească „memoriei celor jertfiți”.
P.S. – învățătorul N. Drăghiescu, în anul 1919, a întocmit broșura „Dintr-o activitate la sate”, destinată ajutorării țăranilor. Jumătate din prețul obținut a fost oferit fondului orfanilor de război din comuna Godinești (!).
Gabriel Sarcină
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook