Povești cu tâlc din Marele Război (XXVII). „Să nu cumva să mă omorâți, încă sunt folositor țării”!

Mausoleul din Mărăsești / magazincritic.ro
Expresia aparține genialului George Enescu, dar ni s-a păstrat prin intermediul dr. N. Hasnaș, unul dintre numeroșii „fii adoptivi ai Gorjului”. În timpul Marelui Război, dr. Hasnaș conducea Spitalul de Campanie Nr. 2 al Crucii Roșii, cel care la începutul anului 1917 se stabilise la Dolhasca (jud. Botoșani). Situația spitalului era destul de delicată. Se înregistrau temperaturi negative. Stratul de zăpadă era mare. Tifosul exantematic bântuia peste tot. Soldații veniți de pe front erau plini de păduchi.
În aceste condiții vitrege, la 12 ianuarie 1917, un bărbat s-a prezentat în fața dr. Hasnaș, recomandându-se politicos: G. Enescu. Cum „gorjeanul nostru” nu-l cunoștea, l-a întrebat cum poate „să îndulcească viața atâtor soldați”? „Cu locuințe, haine sau lenjerie”? G. Enescu a răspuns că nu „dispune decât de vioara sa”!

Desigur s-a improvizat pe loc o „sală de concert” (!), iar „soldații ascultau cu venerație și mulțumire de au cerut să le mai cânte”. La finalul celor două ore de concert, marele artist a avut inspirația să interpreteze și un marș triumfal fapt ce a determinat auditoriul să-l aclame la scenă deschisă: „Să trăiască”!
G. Enescu a mai venit de câteva ori la spital pentru a încânta auzul răniților, dar și al întregului personal medical. Odată a adus în dar și câteva sticle de vin. Martorii spun că din discursul și încurajările sale reieșea explicit că România va câștiga războiul. Și așa a fost, în cele din urmă s-a realizat România Mare.
A rămas memorabilă una din vizitele sale – deja se obișnuise cu viața de spital, dar mai ales cu riscul de a se infesta cu tifos exantematic – atunci când, mai în glumă, mai în serios a spus: „Să nu mă omorâți, încă sunt folositor țării”!
Mai povestea dr. Hasnaș că după încheierea războiului, într-o bună bună zi, a primit o telegramă de la marele Enescu. I se comunica decizia de a susține un concert la Târgu Jiu. Și într-adevăr acest concert s-a ținut în urbea de pe Jiu, în sala teatrului Milescu, prin „anii 1925-1926”.
La banchetul oferit în cinstea sa, G. Enescu a mai spus o replică memorabilă: „Muzica înfrățește popoarele și înmoaie inimile”. Și câtă dreptate avea. Toți cei care am fost la Coloana fără Sfârșit, la Târgu Jiu, în seara de 25 mai 2019, am simțit acest lucru!
Gabriel Sarcină
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook