Virgiliu Gheorghe: Vitamina C sau despre cum să tratăm Corona virus Covid-19
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2017/04/Supermarket2.jpg)
În contextul în care discuțiile pe seama coronavirusului sunt din ce în ce mai diverse, iar zvonurile își fac apariția cu lejeritate, Active News a stat de vorbă cu cunoscutul cercetător în domeniul medical, biofizicianul Virgiliu Gheorghe, pe tema vitaminei C.
![Virgiliu Gheorghe: Vitamina C sau despre cum să tratăm Corona virus Covid-19](https://www.activenews.ro/thumb-637?/articole/160540.jpg)
Iată dialogul ce a urmat:
Domnule Virgiliu Gheorghe, în societatea românească s-a născut în ultima săptămână o adevărată controversă privind vitamina C ca mijloc de prevenție și tratament al noului virus care se răspândește rapid în populație. Care credeți că sunt resorturile acesteia și cum vedeți efectele administrării vitaminei C?
În primul rând, nu cred că este vorba de o controversă adevărată, ci de un atac mediatic fără precedent care, din câte se pare, urmărește să-i țină pe oameni departe de unul dintre cele mai puternice mijloace de prevenție a bolilor infecțioase, și nu numai. Vitamina C este un antioxidant redutabil care ne poate apăra de multe boli prin întărirea imunității și prin alte mecanisme moleculare care au fost elucidate sau sunt în curs de elucidare. De la descoperirea ei în anii ‘50 și până astăzi s-au publicat cel puțin 59 000 de articole care au în titlu vitamina C, iar în 3 000 000 de articole este abordată tema vitaminei C sau cel puțin sunt amintite efectele ei. Nu știu dacă există multe medicamente sau vitamine cărora mediile științifice să le fi acordat o asemenea atenție. În comparație, de pildă, aspirina este amintită în 1 200 000 studii.
Atunci, care este motivul pentru care este exprimată această reținere și de ce nu este mai prezentă Vitamina C în tratarea pacienților?
De la descoperirea efectelor ei și până astăzi, mass-media a atacat vitamina C, iar motivele nu pot fi altele decât faptul că Vitamina C poate să protejeze sănătatea populației și ar fi un bun înlocuitor pentru multe medicamente. Evident, asta ar scădea vânzările, deci profitul Pharma. Este, deci, la mijloc un interes economic. De pildă, Linus Pauling, părintele biologiei moleculare, considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință din toate timpurile, cu descoperiri și invenții care au marcat istoria biologiei, fizicii, chimiei și biologiei moleculare, din momentul în care a descoperit importanța vitaminei C pentru sănătatea umană a luptat până la moartea sa pentru promovarea acesteia. Desigur, cea mai mare parte a presei i-a stat împotrivă. A fost denigrat, ostracizat, el pentru care ziarele se băteau înainte ca să-i ia un interviu. Și avea două premii Nobel, singurul din istoria lumii cu două premii Nobel, din câte știu, luate singur, deci nu în echipă cu altcineva. Știți ce spunea Pauling în anul 1990 la vârsta de 90 de ani? „Oamenii care vor lua aceste vitamine în cantitatea optimă vor trăi cu 25 sau 35 ani mai mult decât ceilalți. Și mai mult decât aceasta, vor fi feriți de boli.”
Au apărut în presă mai mulți medici care susțin că Vitamina C are efecte adverse majore și că e mai bine să nu se consume. Care ar fi efectele adverse și în ce măsură trebuie să ne temem de ele?
Știați că și apa are efecte adverse? Dacă se consumă în cantități foarte mari te poate scoate foarte des la toaletă, ceea ce se reproșează și vitaminei C. E și acesta un efect advers. Sarea, indispensabilă sănătății umane, dacă e consumată în cantitate mare poate conduce la o retenție a apei în organism și altele. Deci nu există nimic care să nu aibă efecte adverse după un anumit prag sau dacă nu este administrat cum trebuie. Ei bine, vitamina C este unul dintre suplimentele – căci nu e medicament – care are efecte adverse mai mici decât oricare alt medicament existent în lumea aceasta, chiar la doze extrem de mari, de zeci de grame luate injectabil în fiecare zi. Există, așadar, studii de siguranță privind administrarea vitaminei C intravenos până la 1.5 grame pe kilogram corp pe zi, adică până pe la 100 grame pe zi. Efectele adverse sunt minore. Pentru administrarea intravenoasă în doze foarte mari trebuie avută o singură prevedere, să se facă analiza Glucoză 6 fosfat. Este o enzimă care la unii oameni, majoritatea bărbați, poate să fie scăzută în organism din cauza mutației unei gene (G6PD). În cazul unei deficiențe majore, sub 10% activitate, trebuie evitate dozele mari intravenoase. Pentru administrarea orală nu sunt însă probleme.
În administrarea orală, până la 2-3 grame luate odată nu sunt efecte adverse. Doza poate fi repetată la fiecare patru ore, iar lucrul acesta este demonstrat într-un studiu realizat în anul 2004. Integral aici
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook