Povești cu tâlc din Marele Război (XLIV). Rog tinerii de azi s-o păstreze întreagă!

Mausoleul din Mărăsești / magazincritic.ro

Cuvinte profetice care trebuie imortalizate fără putință de tăgadă în mintea cât mai multor generații de români de acum înainte. Aparțin unui alt super-erou gorjean de anvergură, component de iure într-o posibilă Ligă a Dreptății, participant la ambele conflagrații mondiale. Este vorba despre sergentul Constantin Drăgoescu, născut în Crasna-Gorj.

La 17 ani s-a înrolat voluntar în Armata Română (Regimentul 18 Gorj) pentru a participa la Marele Război. A trăit 98 de ani cu toate că a fost rănit pe Defileul Jiului în ultimele luni ale anului 1916. Dacă l-am întâlni astăzi, pe pieptul său maiestuos ce găzduia o inimă de român adevărat, am cuprinde toți cu privirea „Crucea comemorativă a războiului 1916-1918” sau „Crucea comemorativă a celui De-Al Doilea Război Mondial 1941-1945”. Asociația „Manfred Wörner” i-a conferit în anul 1996 o diplomă precum și medalia jubiliară „General Henry Berthelot”, distincție instituită cu ocazia împlinirii a opt decenii de la sosirea în țara noastră a faimoasei misiuni franceze.

Ajuns la vârsta senectuții, Constantin Drăgoescu, și-a dorit intens să revină în Moldova, prin locurile unde a luptat în Primul Război Mondial. În luna august 1990, după căderea regimului comunist din România, i s-a îndeplinit visul. A vizitat majoritatea monumentelor înălțate în cinstea eroilor din Marele Război fiind plăcut impresionat și onorat de mausoleele ridicate pentru proslăvirea foștilor săi camarazi. Pe unde treceau, distinșii săi companioni îl auzeau cuvântând tot mai efervescent și spontan: „Pe aici erau morți peste tot, lungiți unul lângă altul”.

Cunoaștem de la unii membrii ai familiei sale că a strâns și o sumă apreciabilă de bani cu scopul declarat de a sprijini eroii și localitatea istorică Mărășești în vederea refacerii de pe urma dezlănțuirilor războiului. Ajungând aici și văzând noua arhitectură zonală a luat decizia de a realoca acei bani către restaurarea unei fântâni cu troiță din satul său natal. Însă, pe plăcuța comemorativă a ținut morțiș să fie trecuți numele tuturor eroilor, dar din ambele războaie mondiale. Câtă bunătate și înțelepciune!

La Mausoleul de la Soveja (jud. Vrancea), în data de 11 August 1990, găsim următoarea însemnare – purtând emblema inconfundabilă a eroului nostru – pe care o redăm și noi cu loialitate, dar și cu frenezie: „După 72 de ani de când am luptat pe aceste meleaguri în 1916 – 1918, fostul copil de trupă şi sergentul Constantin Drăgoescu din Crasna de Gorj, am revenit pentru a revedea totul la vârsta de 92 de ani şi pentru a aduce un gând de dragoste şi după moartea foștilor mei colegi de luptă şi de dragoste pentru ROMÂNIA MARE pe care ei cu sângele lor şi noi cu dăruire am înfăptuit-o atunci. Rog tinerii de azi s-o păstreze întreagă”! De ce oare nu găsim și această pildă în cărțile noastre de istorie? Cum pot să afle copiii noștri faptele de vitejie ale temerarilor noștri înaintași dacă noi le ignorăm cu bună știință? Ah, mă îngrozesc doar gândindu-mă!

P.S. – în luna mai a anului 2014 o echipă a TVR, coordonată de realizatorul Cristian Tabără, a ajuns la Muzeul din Soveja. Vă îndemnăm, cu condescendență și politețe de altfel, să accesați link-ul de mai jos ca să vedeți ce reacție a avut dl. C. Tabără la citirea mesajului scris în „Cartea de Onoare” a muzeului de fostul sergent al Armatei Române, eroul gorjean Constantin Drăgoescu

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns