Jandarmeria Română dorește actualizarea legii adunărilor publice! Proiectul prezentat la o întâlnire cu societatea civilă conține multe formulări interpretabile și anumite reguli care ar descuraja protestele
Jandarmeria Română a alcătuit săptămâna trecută un proiect de Lege a manifestărilor publice, care să aducă modificări legii 60/1991 după care sunt reglementate protestele. Deși intenția e de a actualiza o lege veche potrivit cu neajunsurile sale întâlnite în practică, totuși noua formulă conține mai multe prevederi neclare și interpretabile, care ar putea restrânge sau îngreuna dreptul cetățenilor de a protesta, informează Active News.
Jandarmeria a prezentat la o întâlnire cu societatea civilă o serie de modificări a Legii manifestațiilor publice, care fusese adoptată în 1991, asumate ca puncte de vedere, dar care, în cazul în care ar fi adoptate de Guvern și ar fi aprobate în Parlament, ar putea duce la interzicerea multora din protestele ultimilor ani, informează Europa Liberă, care citează site-ul România curată.
![](http://www.magazincritic.ro/wp-content/uploads/2017/03/Jandarmerie5-1000x666.jpg)
Într-o serie de modificări, Jandarmeria introduce mai multe sintagme interpretabile, unele dintre ele având chiar un istoric recent. De exemplu, între modificările propuse de Jandarmerie nu este precizat clar în ce condiții și la ordinul cui ar urma să intervină pentru încetarea unor proteste. De asemenea, în proiectul de Lege înaintat de Jandarmerie este lăsată în seama organizatorilor răspunderea pentru degenerarea unor proteste. Astfel, cel care înscrie la primărie un protest este obligat să angajeze și o firmă de pază care să identifice persoanele recalcitrante și să le extragă din mulțime. Dacă protestele degenerează, organizatorii sunt pasibili de amenzi mai mari decât până acum – de la 5.000 de lei la 30.000 de lei. Intergral aici.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook