VIDEO | Chemare către tineri.
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2020/06/FIGO.jpg)
Foto: Fundația Ion Gavrilă Ogoranu
Cerul te cheamă! Strigă morții din morminte. Ridică-te tinere, e rândul tău, ai curaj! Refuză cu demnitate tragicul și ridicolul politicienilor și conducătorilor de azi.Reînvie în memoria ta credința strămoșilor tăi. Reînvie demnitatea omului de altădată, dăruirea și curajul celor ce au luptat în munți; refuzând umilința, îngenuncherea, trădarea și pagânizarea ta.
Se zvârcolesc și nu au odihnă cei căzuți în adâncurile minelor de plumb, în adânc de haznale, cei sfârtecați în anchete de zbirii securiști, cei uciși de demonii cruzimii din temnițe, cei arși de vii, cei înmormântați de vii, cei fără cruci și fără mormânt. Ei au murit aici pe pământ biruind moartea cu moartea lor. Au murit că să rămână veșnici în cer.
Tu tinere, ești moștenitorul și continuatorul unei istorii fără pereche, fiul unui neam mereu în furtună cu vitregiile vremii, un neam de viteji, de mucenici și de martiri, vegheat de cneji și sfinți voievozi. În tine ard speranțele omului de mâine, în ține sălășluiește scânteia divină, în tine arde sublimul faptelor de mâine. În tine, sub loviturile dezmățului și mișeliilor de azi, suspină troite la răscruci de drum cu icoana lui Iisus plecată, altare doborâte, în tine suspină durerea străbunilor.
În tine sună prelung dangătul de clopot care cheamă la rugă și luptă, ca altădată pe părinții tăi în primejdii și bejenii. Tu, tinere, ești fiu și urmaș al celor ce au luptat și au murit pentru că tu să fii liber, să ai sub tine un loc de veci, să fii tu însuți demn și fruntea să nu-ți pleci, să fii stăpân în casa ta.
Tu, tinere, ești o putere, o flacără, ești ziua de mâine și porți pe umerii tăi o răspundere. Răspunde! Faptele mari se scriu cu clocotul tinereții, cu dăruire, cu răzvrătire împotriva răului.
Tu ești „înaltul” spre care trebuie să mărșăluiești și care duce la Dumnezeu. Dumnezeu te așteaptă! Tu ești conștiința nepervertita cu dimineți din ceruri, cu albe primăveri. Întoarce-te cu fața la trecut și fii vrednic de tot ce ți-au lăsat străbunii; nu risipi, nu da înapoi în fața primejdiei, nu părăsi lupta. Sunt ceasuri ale istoriei care te îndeamnă și cer: acum! Nu niciodată!
De când te-ai născut, ai crucea ta, tinere, și porți cămașa morții. Fii creștin și român! Moartea eroică, moartea creștină e un privilegiu, e un dar. Primește-o! Fii hotărât și calcă cu pas de foc spre acel tărâm dorit, cu soare și liniști fără sfârșit.
Nu părăsi pământul țării tale, căci lași loc dușmanului tău care te vrea învins sau alungat, dușmanul părinților tăi.
Înfruntă cu bărbăție toate adversitățile și toate vicleniile!
Rămâi înfipt în pământul țării tale și al istoriei!
Aici ești tu stăpân, la altul vei fi rob. Pune mâna și sparge cu lovituri de trăsnet lespedea grea pe care cei fără Dumnezeu și Țară au așezat-o peste sufletul nostru, peste mormintele marilor străbuni, peste istoria noastră, peste Biserica ta.
Tu, tinere, ești chemat la fapte mari. Tu ești făuritorul unei noi ere de refacere economică a țării tale, de libertate, de prosperitate, de moralitate, de zidire a noi altare. Crede, roagă-te, muncește, luptă și vei birui. Adună-te și tu, tinere plecat pe meleaguri străine, la casă ta și fă din pământul Patriei tale o stea. Fără tine, fără brațul tău, tinere, fără creierul tău, viața celor rămași în țară – bătrânii și nevolnicii – va fi pustie, va fi neagră, va fi blestem căci ei te-au crescut și te-au ridicat în lume pentru ca tu, la rândul tău, să iei pe umerii tăi continuitatea.
Răspunde! Nu lăsa ca peste sufletul tău să se pogoare blestemul celor din morminte, celor de azi și celor ce vor veni după noi. Amin!
de Petru C. Baciu
PETRU BACIU – prezent! Un an de când marele luptător ne-a părăsit…
S-a împlinit, în această dimineață, la orele 4, un an de la trecere în veșnicie a eroului anticomunist și mărturisitor creștin Petru C. Baciu, deţinut politic timp de peste 2 decenii. Fundația Ion Gavrilă Ogoranu aduce, cu acest prilej, un cald omagiu memoriei celui care, în întreaga sa viață, a fost neînfricat și dârz luptător pe calea apărării neamului românesc și credinței strămoșești.
Născut la 12 iulie 1922 la Bacău, Petru Baciu a militat în Frăţiile de Cruce în perioada liceului, alături de viitoare personalităţi precum Costache Oprişan şi Ernest Maftei. Arestat de autorităţile antonesciene pentru activitate legionară, este condamnat în 1941 şi va suporta o grea detenţie, până în 1944, când va beneficia de o anumită graţiere. Luptă pe frontul de vest, pentru dezrobirea Ardealului de Nord.
În 1945, alături de alţi camarazi din regiune, printre care Mircea Moţei, Gheorghe Unguraşu, Gioga Parizianu, Neculai Păduraru, Petru Velescu, Ion Alupei, Gh. Sărăcuţu, Corneliu Niţă ş.a., reorganizează în clandestinitate Mişcarea Legionară în judeţul Bacău, iar în 1947, după întoarcerea din exil a fostului şef judeţean, prof. Vasile Stoian, îi este consfinţit statutul de şef al organizaţiei judeţene.
Împreună cu Gheorghe Unguraşu, organizează structurile clandestine de rezistenţă, alcătuite din echipe de acţiune instruite să lupte împotriva comuniştilor atunci când aveau să primească ordin, dar şi să desfăşoare activităţi informative în favoarea reţelei conduse de Eugen Teodorescu şi Dragoş Hoinic, conectate la serviciile secrete americane. Între 1945 şi 1947, Petru Baciu şi Gheorghe Unguraşu au coordonat constituirea depozitului de armament de pe Vârful Uturea Mare, de lângă localitatea Solonţ, unde urmau să se retragă sute de studenţi legionari, pentru a constitui forţe de gherilă, în momentul începerii unui eventual război între Occident şi URSS, indisponibilizând căile de comunicaţie înspre Ardeal şi distrugând cablul telefonic ce unea Uniunea Sovietică cu Balcanii.
Arestările declanşate de comunişti la 14-15 mai 1948 au zădărnicit aceste planuri,majoritatea legionarilor din Bacău fiind arestaţi în acea fatidică noapte. Scăpaţi de arestări, Petru Baciu şi Gheorghe Unguraşu, alături de alţi susţinători din satele de sub munte, se retrag în munţi, încercând să apere depozitul de armament de pe Uturea Mare, fără succes însă, din cauza folosirii de către Securitate, drept scuturi vii, a camarazilor deja arestați.
Petru Baciu va fi arestat de Securitate abia la începutul lui decembrie 1948, în București, împreună cu un grup de legionari fugari ce urmau să treacăfrontiera clandestin.
Trecut prin anchete îndelungi și deosebit de dure, își va păstra demnitatea și dârzenia care l-au caracterizat întotdeauna. Va urma un îndelung drum al calvarului, trecând, pe rand, până în 1964, prin cele mai cumplite închisori și lagăre politice ale României comuniste: Jilava, Suceava, Pitești, Aiud, Canalul Dunare-Marea Neagra, Periprava etc..
Eliberarea deținuților politici în 1964, ca urmare a presiunilor Occidentului asupra guvernului comunist de la București, nu a însemnat – pentru multi legionari – sfârșitul calcarului. Petru Baciu va cunoaște umilința și marginalizarea aplicata de regim tuturor celor trecuți prin temnițele politice.
În 1976, Petru Baciu este din nou arestat, că urmare a intransigenței sale față de regimul comunist și refuzului constant de a colabora cu Securitatea. Va fi condamnat din nou și va executa inca o pedeapsa grea, până în 1983, cea mai mare parte în Zarca Aiudului. Toleranța regimului Ceaușescu față de opozanți era doar iluzie..
Revoluția din 1989 il găsește pe Petru Baciu pregătit să reia lupta, alături de camarazii săi. Curând va fi clar că revoluția a fost deturnată de structurile comuniste loiale Moscovei, în frunte cu Silviu Brucan și Ilici Iliescu.
Vechii luptători băcăuani de reorganizează mai întâi în cadrul filialei băcăuane a AFDPR. În 1992, Petru Baciu va susține înființarea Fundației Buna Vestire, organizație civica a veteranilor Mișcării Legionare. Iar în 1993, va coordona filiala Bacău a reînființatului Partid „Totul pentru Țară”, care însă, din cauza obstrucțiilor autorităților, se va numi multa vreme doar „Pentru Patrie”. În cadrul acestor două organizații va activa alături de vechii săi camarazi Virgil și Petru Velescu, Eugen Berza, Ioan Belciu, Neculai Păduraru, Evanghel Păduraru, Ioan Mântulescu, organizând conferințe și manifestări comemorative, va fi editata o revista Crezul Nostru, va construi un impunător monument al luptătorilor anticomuniști in Parcul Cancicov din Bacău. Aici vor fi formați tineri pe coordonatele celor ce și-au jertfit viața și tinerețea pe altarul Neamului românesc.
A contribuit, alături de frații Velescu și alți camarazi, la construirea sediului Partidului Pentru Patrie din București – mândria lor, care astăzi adăpostește sediul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.
A scris 4 cărți în care evocă lupta generației sale și amintirea camarazilor săi.
Biografie întocmită de Florin Dobrescu
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet.
- Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: aici.
- Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează