Povești cu tâlc din Marele Război (LXV). Mantaua generalului Dragalina
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2020/08/Ecaterina-Teodoroiu-muzeu.jpg)
– Este adevărat că a cunoscut-o și generalul Dragalina, marele nostru erou?
– Desigur. Ba încă i-a dat și mantaua (…). Acest siropos dialog a fost consemnat de ziaristul bucureștean Ion Tic, cel care în anul 1933 a venit la Vădeni-Gorj și a stat de vorbă cu Ileana Toderoiu, mama Eroinei de la Jiu. După numirea generalului Dragalina la conducerea Armatei I (11/24 octombrie 1916) acesta a făcut mai multe inspecțiuni în teatrul de operațiuni, unele dintre ele fiind în arealul județului Gorj. Într-una din acestea s-a intersectat și cu Fecioara din Vădeni. Eroina noastră se îngrijea să ducă un grup de soldați răniți de la Bumbești-Jiu la Târgu Jiu, însă „(…) era îmbrăcată subțire și cu mâinile înroșite de frig și picioarele aproape înghețate. De teamă să nu se prăpădească a îmbrăcat-o cu mantaua dumnealui și a trimis-o ca și curier între linia de bătaie și București”.
– „Când a venit în casă îmbrăcată așa, cuprinsă de teamă am zis: de unde ai luat mantaua asta?
– Ei, mamă! Dumneata nu-ți dai seama ce preț are această manta. Mi-a pus-o pe umeri, un mare erou, generalul Dragalina”. Generalul Dragalina a mai făcut și alte fapte la fel de duioase și de mărețe, demne de un erou adevărat. Într-una din zile, însoțit de Statul Major urmăreau cum Regimentul de Vânători a luat cu asalt fortificațiile de pe înălțimile Ozoina stăpânite de inamic. Atunci când primul soldat mort a sosit în apropierea grupului, generalul a oprit calul și a descălecat. S-a apropiat și s-a descoperit. Apoi l-a privit câteva clipe, „(…) îi desprinde mâna încleștată de pe armă și, după ce i-o sărută, i-o pune pe piept. O lacrimă fierbinte se desprinde din ochii generalului”. Noblețea obligă întotdeauna, nu-i așa? Azi, la 104 ani de la tragicul eveniment din defileul Jiului, mantaua pătată de sânge – „de culoare roșie și cu revere verzi” purtată și de Cătălina Toderoiu în toamna anului 1916 – precum și glonțul care l-a rănit pe temerarul nostru general în ambuscada din apropierea Mănăstirii Lainici sunt adăpostite la loc de cinste în Muzeul Militar Național din București.
Gabriel Sarcină
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook