Până în anul 1947, ziua de 10 mai a fost sărbătoarea națională a românilor | VIDEO

Pentru romani, ziua de 10 mai a fost sărbătoarea naţională până la momentul instaurării regimului comunist. De această zi sunt legate mai multe evenimente importante din istoria României: pe 10 mai 1866 Carol I a fost proclamat domnitorul României, pe 10 mai 1877 a fost promulgată Declaraţia de Independenţă a României de către Carol I, iar pe 10 mai 1881 acelaşi Carol I a fost încoronat în funcţia de prim rege al noului şi tânărului regat al României, informează Glasul info.

Tot într-o zi de 10 mai, în anul 1939, Carol al II-lea dezveleşte în Piaţa Palatului statuia ecvestră a unchiului şi predecesorului său pe tronul regatului României, Carol I. Statuia era realizată de un sculptor de renume din Belgrad: celebrul Mestrovici.

Intrarea lui Carol în Bucureşti (10 mai 1866)
Intrarea lui Carol în Bucureşti (10 mai 1866)

Pana în anul 1947, ziua de 10 mai a fost sărbatoarea națională a românilor. (vezi: Regele Carol I al României – Paul Lindenberg)

După detronarea lui Alexandru Ioan Cuza, Carol de Hohenzollern ajunge după mari eforturi şi negocieri politice la conducerea României. În urma unui plebiscit, Carol este ales domn în anul 1866, sub numele de Carol I. Avea numai 27 de ani când la 10 mai a fost numit domn constituţional.

Pe 10 mai 1866, Carol I îşi făcea simţită intrarea în Bucureşti, o intrare imortalizată într-o ilustraţie făcută de Foucault într-un ziar francez.

În fiecare an, în micul regat al României pe data de 10 mai se organizau parade în cinstea acestei zile, o zi care a ajuns în timp să fie foarte specială, fiind legată de anumite evenimente majore care au marcat istoria noastră a românilor, transmite Glasul info.


Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!

MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns