Jean Bart: “Parcă-i blestem şi mânia Domnului pe capul Românului ca să nu fie o unire şi frăţie între noi”
- 12 mai 1933 – Este data la care ne părăsea dintre cei vii scriitorul român Jean Bart (pseudonimul literar al scriitorului Eugeniu P. Botez).
Pseudonimul de Jean Bart l-a împrumutat de la un faimos corsar flamand al secolului al XVII-lea. Eugeniu P. Botez s-a născut la 28 noiembrie 1874 la Burdujeni, în județul interbelic Botoșani și a fost fiul lui Panait Botez, căpitan de grăniceri, și al Smarandei Botez. 1877-1878, tatăl este mobilizat în Războiul de Independență, unde este înaintat la gradul de maior, informează Glasul info.
La școala primară, „Școala de băieți nr. 2” (azi, Școala Gimnazială „Ion Creangă”) din Păcurari, Iași, l-a avut ca dascăl pe Ion Creangă. Între 1889-1894, urmează Liceul Militar din Iași.
Jean Bart a încetățenit la noi literatura vieții maritime și fluviale, a portului și a largului marin.
Deși în perioada interbelică România trecea printr-o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic și cultural, Jean Bart remarca dezbinarea din rândul societății românești:
“Parcă-i blestem şi mânia Domnului pe capul Românului ca să nu fie o unire şi frăţie între noi. Ungurii, Cehii, toţi sunt uniţi laolaltă. Românii nu-i chip să se strângă toţi.”, scria Jean Bart în anul 1926 în cartea ”Peste Ocean”. Preluare: Glasul info
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook