6-7 iulie 1949. Operațiunea “Sus”. Deportările din Basarabia și Bucovina de Nord. Familii despărțite, bărbații în Siberia, femeile și copiii în Kazahstan.
![](https://magazincritic.ro/wp-content/uploads/2021/07/WhatsApp-Image-2021-07-06-at-17.25.47.jpeg)
Foto: zdg.md
La 6-7 iulie 1949 a avut loc al doilea val de deportări din Basarabia. Ştiţi probabil că operaţiunea s-a numit „Iug” (Sud) şi s-a desfăşurat pe baza unei hotărâri a Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 6 aprilie 1949, care prevedea deportarea de pe teritoriul R.S.S. Moldoveneşti a „chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele Miliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor rurali, membrilor sectelor religioase, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus.”
În Kazahstan, în Asia Centrală şi în Siberia au fost deportate 11.280 de familii,însumând 40.850 de suflete. Spre deosebire de alte deportări, aceasta s-a efectuat pe baza unei hotărâri însoţite de un act adiţional care prevedea că deportarea se face „pentru totdeauna”. A fost o mare tragedie, care a zdrobit sufleteşte zeci de mii de oameni. Operaţiunea de ridicare a acestor persoane de la casele lor a început la 6 iulie 1949, la ora 2 noaptea şi s-a încheiat a doua zi la ora 20.
Au fost organizate 30 de eşaloane transportate cu 1.573 de vagoane de vite în Siberia – în ţinutul Altai, în regiunile Kurgan, Tiumen, Tomsk şi în R.S.S.Kazahă. La ieşirea din Basarabia vagoanele erau oprite, familiile fiind despărțite, bărbații fiind duși în alte vagoane staționate pe linii paralele, iar femeile, copiii şi bătrânii fiind urcaţi în alte vagoane, cu o destinație diferită. Ulterior detenției, foarte puţini au fost cei care şi-au mai regăsit familiile. Bărbaţii fuseseră duşi în Siberia, la munci grele, în mine, cariere de piatră, defrişări de păduri, construcţii de drumuri şi poduri, acolo unde munceau alături de prizonieri de război. Femeile, copiii şi bătrânii au ajuns, în cea mai mare parte, în Kazahstan şi în sudul Siberiei (Kurgan, Tomsk), fiind obligați să muncească în agricultură.
În aceste locuri de colonizare a deportaților s-au suprapus tot felul de populaţii, aduse din diverse motive.
Din păcate, arhivele sovietice sunt în continuare ținute în regim secretizat de actuala conducere a Rusiei.
- Material întocmit pe baza infiormațiilor lui Vasile Soare din lucrarea Românii din Kazahstan – de la primele strămutări până astăzi. Fundaţia Academia Civică, 2011
- MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.
Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.
MAGAZIN CRITIC – ziar de orientare conservatoare. Contează pe ȘTIRI ce contează