Testarea pre-natală, un pericol la adresa vieții (de Shenan Boquet)

Testele prenatale non-invazive moderne au parte de o popularitate crescândă, fiind utilizate de sute de mii, dacă nu de milioane de femei în fiecare an doar în Statele Unite. Aceste teste foarte profitabile, care promit părinților să întrevadă ceva din viitorul unui copil nenăscut detectând vreun tip de malformație sau anomalie genetică, sunt vândute în mod agresiv femeilor însărcinate și au devenit deja rutină în multe cabinete de ginecologie/obstetrică.

O investigație devastatoare publicată de The New York Times a descoperit că multe dintre aceste teste, care nu sunt autorizate, nu sunt nici pe departe atât de precise după cum ar dori companiile bio-medicale ca părinții să creadă. Publicitatea companiilor de testare sugerează că testele sunt „de încredere” și „de înaltă precizie”; în realitate, unele dintre cele mai folosite teste dau rezultate fals pozitive de până la 85-90%, conform publicației.

Testele verificate erau teste de sânge, folosind sânge recoltat de la mamă în primul trimestru de sarcină. „Momeala” este că acestea sunt în mod semnificativ mai puțin invazive decât alte forme de testare precum amniocenteza, care cere recoltarea unei mostre din lichidul amniotic, ceea ce comportă un risc de avort spontan.

Un pliant publicitar promite că testul poate conferi părinților „liniște”. Dar, după cum observă Times, părinții care primesc rezultat pozitiv la test de multe ori își găsesc orice altceva decât liniștea:

Paisprezece paciente care au primit rezultate fals pozitive spun că experiența lor a fost una „agonizantă”. Au evocat stări niciodată trăite înainte, urmate de nopți cu insomnii și de zile în care și-au ascuns pântecele în fața prietenilor. Opt dintre femei au spus că niciodată nu au primit vreo informație despre posibilitatea rezultatelor fals pozitive, iar cinci au evocat faptul că medicul lor a considerat rezultatul testului ca fiind cert.

Din nefericire, bună parte din suferința aceasta nu e cauzată de cunoașterea faptului că copilul lor ar putea să sufere de o malformație serioasă sau de vreo anomalie genetică, ci de presiunea de „a face ceva” rapid, adică să ia rapid o decizie dacă vor avorta sau nu copilul.

Teoretic, femeile al căror copil arată un rezultat pozitiv al testului de sânge ar trebui să recurgă la un test mai demn de încredere precum amniocenteza, adică prelevarea unei mostre din lichidul amniotic. Un studiu din 2014 a arătat că peste 6% dintre femei și-au avortat copilul fără a mai recurge la un test ulterior. Fără îndoială, unii dintre acești copii avortați erau sănătoși.

Ceea ce conduce la o alta traumă a părinților – cea de a descoperi că au avortat un copil sănătos. Un cuplu irlandez s-a descris, după ce și-a avortat copilul diagnosticat din greșeală cu trisomie 18, ca „total devastat mental și fizic”.

Jeanne Mancini, președinte la Marșul pentru Viață, a reacționat la investigația The Times, precizând pentru Catholic News Agency că copiii diagnosticați cu probleme de sănătate sunt „în mod disproporționat o țintă pentru a fi avortați”.

Părinții care obțin o astfel de prognoză ar trebui să ceară sprijin medical sau de alt tip, care să le permită să îngrijească darul vieții, dar de cele mai multe ori ei nu primesc acest sprijin, s-a plâns Mancini. „Testele prenatale dau în mod consistent răspunsuri eronate și fac și mai dramatică presiunea asupra părinților de a-și avorta copilul. În cele din urmă, fiecare viață este un dar și merită protecție – indiferent dacă este afectată sau nu de o dizabilitate.” (…) – integral pe culturavietii.ro.


Despre autor

Shenan Boquet este preot romano-catolic american și președinte al Human Life International, cea mai importantă organizație pro-viață și pro-familie afiliată Bisericii Catolice. Un excelent vorbitor, pr. Boquet a călătorit în timpul mandatului său la HLI peste 1,5 milioane de km pentru a le vorbi tinerilor și liderilor civici din peste 80 de țări. Traducere și adaptare după HLI.org.


  • MAGAZIN CRITIC se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. Intrați direct pe site pentru a vă informa, abonați-vă și contactați-ne: aici.

Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

Lasă un răspuns